Počela javna rasprava o Nacrtu medijske strategije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2010, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela javna rasprava o Nacrtu medijske strategije

BEOGRAD -

Medijska strategija koju će Srbija dobiti posle široke javne rasprave biće prekretnica u razvoju medijske scene, izjavio je danas ministar kulture Srbije Nebojša Bradić na početku prve od šest javnih rasprava o zaključcima i preporuka Medijske studije.

Bradić je ocenio da Srbija na putu evropskih integracija ima određene izazove, ali i obaveze da učini kvalitativne promene.

Kroz transparentan proces doći će se do strategije koja će stvoriti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uslove za kvalitetno, objektivno i istinito informisanje javnosti, rekao je Bradić.

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Dimitrios Kipreos izrazio je zadovoljstvo što i medijski radnici i predstavnici vlasti učestvuju u ovom procesu, kako bi se ostvario zajednički cilj - nezavisno i odgovorno novinarstvo.

Kipreos je rekao da OEBS i Ambasada Velike Britanije u Beogradu podržavaju ovaj proces i potvrdio da će do 4. oktobra biti organizovano šest okruglih stolova o preporukama iz Medijske studije.

Medijska studija je samo osnova, dok će se, kroz rasprave, doći do novih ideja, slaganja ili neslaganja sa preporukama, kako bi se došlo do konačno oblikovane strategije, objasnio je Kipreos.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort rekao je da su slobodni i odgovorni mediji osnovni uslovi za formiranje modernog društva, za šta je potreban jasan zakonodavni okvir.

To je važno i za Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, koji Velika Britanija podržava, naglasio je Vordsvort.

Prema njegovim rečima, Medijska studija je dobra osnova za dalju raspravu i razmenu mišljenja, kako bi se oblikovao pravni okvir koji je Srbiji potreban u ovoj oblasti.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Saša Mirković obratio se učesnicima ove javne rasprave, u delu otvorenom za medije, i naglasio da je dobro da rasprava o strategiji počinje na transparentan način.

Prema njegovim rečima, ne sme se ponoviti situacija od prošle godine, kada su u tajnosti pripremane izmene i dopune Zakona o informisanju.

Mirković je istakao da se učesnicima rasprave obraća u ime ANEM, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Udruženja lokalnih nezavisnih medija.

Polazna osnova za izradu Strategije je Medijska studija, čiji su tvorci eksperti koje je angažovala Evropska komisija, a model za izradu predloga bila su iskustva medijskih scena Danske, Austrije i Nemačke.

Reč je o opsežnom dokumentu sa jasnim preporukama za rešavanje problema koji su se nagomilali na medijskoj sceni zbog previše propisa, slabog administrativnog kapaciteta i izostanka samoregulacije.

Jedan od zaključaka Medijske studije je da u Srbiji postoji previše medija, da je kvalitet njihovog sadržaja na niskom nivou, a da su sredstva koja su im na raspolaganju premala.

Posledica neuređenog stanja na medijskoj sceni jesu i veoma niske plate u medijima, što, prema mišljenju eksperata, može ugroziti uređivačku nezavisnost i sniziti etičke standarde u novinarstvu.

U dokumentu se preporučuje ukidanje državnog vlasništva nad lokalnim i regionalnim medijima i predlažu inovativni načini finansiranja medija koji bi obavljali tu ulogu.

Tvorci izveštaja smatraju da je Srbija premala i da je njena ekonomija nedovoljno razvijena da bi imala postojeći broj televizija sa nacionalnom pokrivenošću, i konstatuju da u državama regiona, pored javnog servisa, funkcionišu svega jedna ili dve komercijalne televizije.

U izveštaju se kritikuje i način na koji je u Srbiji ustrojen sistem regulatornih tela, a kao neki od nedostataka u toj sferi konstatovani su: nejasni kriterijumi za izdavanje dozvola, nepostojanje regulative za kablovske operatere, postojanje političkog uticaja u regulatornim telima, preklapanje nadležnosti...

Eksperti koje je angažovala EU ukazali su i na brojne druge probleme - nedosledno poštovanje autorskih prava i neefikasna naplata tantijema, nedovoljna razvijenost kablovske infrastrukture, preveliki aparat Radio-televizije Vojvodine s obzirom na njenu gledanost...

Pomoćnica ministra kulture Nataša Vučković-Lesendrić rekla je ranije Tanjugu da će, osim današnjeg, biti održano još pet okruglih stolova na kojima će se raspravljati o regulatornim telima, lokalnim, regionalnim i nacionalnim medijima, finansiranju i o medijima nacionalnih manjina.

"Na poslednoj sesiji, koja se planira za 4. oktobar, biće prezentovan predlog koji će biti sačinjen na osnovu prethodnih diskusija, odnosno pisanih izjašnjenja svih relevantnih profesionalnih i poslovnih medijskih udruženja koje će se iskristalisati u toku same diskusije", navela je Vučković-Lesendrić.

Tekst Medijske studije možete pogledati ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.