Počela eshumacija stradalih u Oluji

Izvor: B92, 09.Okt.2018, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela eshumacija stradalih u "Oluji"

Na području Ličko-senjske županije počela ekshumacija preostalih grobnih mesta na kojima su pokopani posmrtni ostaci srpskih žrtava stradalih u "Oluji".

Očekuje se da će proces ekshumacija na ovom području trajati dva radna dana i od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka biće uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize, saopštila je Komisija Vlade Srbije za nestala lica.

Sprovođenjem ekshumacija nadležni organi Hrvatske, nakon pauze od dve godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastavljaju proces ekshumacija grobnih mesta u kojima su pokopane žrtve stradale u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja", koji je započeo 2001. godine.

Prema podacima Komisije, do sada je u regionu Like ekshumirano 240 lica i to: na groblju u Gračacu 155, Korenici 27, a nakon toga proces je nastavljen tek u oktobru 2006. godine, ekshumacijom posmrtnih ostataka 58 žrtava na lokaciji Žitnik kod Gospića.

U ovom regionu od ukupnog broja ekshumiranih 177 lica je identifikovano i predato porodicama.

Nastavak ekshumacija je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Počela eshumacija stradalih u "Oluji"

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Okt.2018

ZAGREB - Na području Ličko-senjske županije počela ekshumacija preostalih grobnih mjesta na kojima su pokopani posmrtni ostaci srpskih žrtava stradalih u "Oluji".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.