Izvor: RTS, 22.Mar.2022, 16:58

Pančevo: Umetnička dela iz starog gradskog jezgra u muzeju

U Narodnom muzeju u Pančevu otvorena je izložba "Spomenici, spomen-ploče i skulpturalna dela", kojom Zavod za zaštitu spomenika kulture obeležava 29 godina postojanja. Prikazano je 31 delo iz užeg gradskog jezgra, koja ukrašavaju i obogaćuju ambijent grada.
Lepota Pančeva, naročito starog gradskog jezgra, može se videti u velikom broju spomenika kulture, a jedan deo prikazan je na izložbi u Narodnom muzeju. Većinu tih dela Pančevci dobro znaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i vole, a među njima su i skulpture vajara Božidara Jovovića, koji je stvarao 60-ih i 70-ih godina prošlog veka.

"Tu su "Sejač", "Paor", "Fontana", "Devojka sa lotosovim cvetom", "Dečak" "Pionir", "Borac" sva njegova druga dela. Svaka škola uglavnom ima njegovu skulpturu. Bez Božidara Jovovića Pančevo danas ne bi izgledalo ovako, što se skulpturalnih dela tiče", navodi Slobodanka Perović, autorka izložbe.
Zavod za zaštitu spomenika kulture želeo je sugrađanima da pruži priliku da bolje upoznaju te spomenike i obrate pažnju na neke manje uočljive, kao što su spomen ploče.
"Recimo spomen ploča Isidori Sekulić, koja se nalazi na zgradi Pravoslavne crkvene opštine, nekad Devojačke škole. Mislim da mnogi ljudi prolaze pored, a ne obraćaju pažnju i nemaju informaciju o tome", objašnjava Grozdana Milenkov, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Pančevo.
Zavod je uspostavio saradnju sa Muzejom žrtava genocida, od koga će dobiti stručnu pomoć u nekim projektima. Jedan se odnosi na spomen kompleks "Stratište" u Jabuci, posvećen žrtvama Drugog svetskog rata.
"Koje svakako treba uzdići na rang kulturnog dobra od izuzetnog značaja i mi ćemo zajedno sa kolegama iz Zavoda za zaštitu spomenika Pančevo i Republičkim zavodom intenzivno raditi na tome, kako bi se to okončalo ove godine", kaže Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida.
Mapa spomenika sa ove izložbe do kraja godine biće predstavljena i u digitalnom formatu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.