Palo stranačko zaposlenje, ali na kraju - nikom ništa

Izvor: B92, 09.Mar.2017, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Palo" stranačko zaposlenje, ali na kraju - nikom ništa

Niš -- Apelacioni sud u Nišu poništio je odluku Skupštine grada o imenovanju Ivana Vukovića za direktora Narodnog pozorišta.

Da li je ovo prvi korak u borbi protiv stranačkog zapošljavanja ili samo izuzetak od pravila?

U godini kada Ivanu Vukoviću ističe mandat i tri i po godine od podnošenja tužbe, sud je konačno presudio - funkciju direktora niškog Narodnog pozorišta vršio je nezakonito.

Zašto je trebalo toliko vremena, pita se podnosilac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužbe Miroljub Jovanović, jedan od Vukovićevih protivkandidata.

"Praktično, ovo je prva sudska presuda koja obara stranačko zapošljavanje. Zadovoljan sam jer sam posle tri i po godine uspeo nešto da izguram do kraja, ali osećam i gorčinu, o ovome se sve znalo još od početka", kaže Jovanović.

Vuković ne želi da komentariše presudu. Komentariše je Dejan Jovanović, tadašnji predsednik Komisije za imenovanje i šef poslaničke grupe SNS-a, kojeg je Osnovni sud oslobodio krivice da je niškom parlamentu dostavio Vukovićevu biografiju u kojoj piše da je diplomirani reditelj, iako je još bio student.

Ni to što je Vuković nezakonito vršio funkciju ne smatra svojom odgovornošću.

"Ne osećam se odgovornim jer je UO doneo odluku, ja sam prosledio skupštini, koja je izglasala, nikad mi sebi nismo dali tu slobodu da vratimo odluku UO", kaže šef niških naprednjaka.

Ipak, nekim članovima UO pozorišta odluka jeste bila sporna. Čak petoro njih podnelo je ostavke zbog Vukovićevog imenovanja.

"Nisam hteo da pristanem na tu vrstu igre, ali mi je drago da je došlo do presude i da je logika stranačkog zapošljavanja ozbiljno dovedena u pitanje", kaže Dejan Petković, bivši predsednik UO Narodnog pozorišta u Nišu.

Zorica Miladinović iz niškog LAF-a smatra da presuda jeste izuzetak od pravila, ali ne i da je pravda u potpunosti zadovoljena.

"Po svoj prilici, čitava ova ujdurma sa kršenjem zakona i izigravanjem instituta jednog javnog konkursa biće završena tako što niko neće odgovarati. Videćemo pred kim možemo da pokrenemo postupak, ali nas iskustvo uči da epilog uglavnom nije pozitivan", kaže ona.

Predsednik niškog parlamenta Rade Rajković potvrdio nam je da će o predlogu za v.d. direktora Pozorišta odbornici odlučivati u narednih desetak dana. Grad će Jovanoviću na ime troškova parnice morati da plati nešto više od 157.000 dinara.

Da li će to biti jedini epilog, ostaje da se vidi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jovanović oslobođen optužbe da je falsifikovao Vukovićevu biografiju

Izvor: JužneVesti.com, 09.Mar.2017

Nepravosnažnom presudom Osnovnog suda u Nišu bivši šef niških naprednjaka u Skupštni grada Dejan Jovanović je oslobođen optužbi da je 2012. godine falsifikovao biografiju Ivana Vukovića, kandidata za v. d. direktora niškog pozorišta. Tužilaštvo najavljuje žalbu.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.