PRUGA PANČEVO-VRŠAC: Dve lokomotive zavejane u 4 metra snega!

Izvor: Kurir, 05.Feb.2014, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRUGA PANČEVO-VRŠAC: Dve lokomotive zavejane u 4 metra snega!

Jako je teško. Pri dnu ima dosta leda, ali uspećemo do mraka da oslobodimo bar ovu jednu lokomotivu, kaže žlezničar Bogdan Konjević

VRŠAC - Železnički saobraćaj na pruzi Pančevo-Vršac-Vatin u prekidu je već pet dana, jer su se dve lokomotive zaglavile u snežnim nanosima. Snežni nanosi na ovom mestu, između Banatskog Novog Sela i Vladimirovca, visoki su oko četiri metra.

Železničari su uspeli da otkopaju jednu dizel lokomotivu dok je druga još uvek >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pod snegom.

Bogdan Konjević, železničar iz Vršca lopatom pokušava da stigne do šina.

"Jako je teško. Pri dnu ima dosta leda, ali uspećemo do mraka da oslobodimo bar ovu jednu lokomotivu", kaže Konjević.

Ovom delu pruge nije moguće prići drumskim putem. Radnicima je čišćenje otežano, jer su snežni nanosi pomešani sa zemljom i bez teške mehanizacije teško ih je ukloniti.

Maksim Prole, inženjer zaštite na radu ističe da su angažovali tri teške kombinovane mašine i jedan bager guseničar i, kako kaže, izboriće se i sa ovom vremenskom nepogodom.

Na nekoliko kilometara prugom od Banatskog Novog Sela ka Vladimirovcu još traje borba da se dve lokomotive otrpaju iz smetova visokih na pojedinim mestima i pet metara. Do tog mesta može se stići prugom, ali i peške, kao što je učinila i ekipa Televizije Pančevo sa Miodragom Miloševićem iz Gradskog štaba za vanredne situacije. Na izlasku iz šumice pojavile su se gromade snega oko lomotiva, a ispod njih 35 radnika Železnice sa lopatama i još tri mašine.

- Danas se vrši otkop snežnih nanosa mašinski i ručno vrši otkopavanje oko dve lokomotive dizelke. Lokomotive su zavejane od subote oko 7 sati ujutru. Jedna je zavejana između 7 i 8 sati, a druga malo kasnije, objašnjava rukovodilac posla Dobri Aleksandrov iz Železnica Srbije.

2.000 kubnih metara snega

U smetu dužine 480 metara, koji je sada pocrneo od zemlje sa njiva, kažu radnici, ima oko 2.000 kubnih metara snega.

- Mašinovođa nije mogao da savlada smet. Ostao je na otvorenoj pruzi. Tražio je pomoć - da dođe druga lokomotiva da pomogne. Druga je bruto vratila do stanice Pančevo Varoš, pa se vratila da pomogne ovoj drugoj. Tada je došlo do blokade. Nije mogla da je izvuče. Uz prvu zavejanu ostala je i druga. Vidite šta se desilo. Sa snežnim nanosom do 4,5 metra visokim, negde možda i višim, objašnjava Aleksandrov.

Posle ukidanja vanredne situacije stigla je i dodatna mehanizacija, pa pored radnika sa lopatama, rovokopači, postavljeni na šinskoj platformi i pored pruge, pomažu.

- Nastojimo da to uradimo što pre. S obzirom da smo danas dobili veoma dobre mašine nadamo se da ćemo doveče bar osloboditi ove dve lokomotive, to jest pokušaćemo da oslobodimo, jer mi ćemo da otkopamo, pa će doći druga lokomotiva da povuče jednu, pa drugu. Nadam se da ćemo uspeti. A što se tiče uspostavljanja saobraćaja, ako danas sve ovde odradimo, možda već sutra posle podne, i uspostavimo saobraćaj Pančevo–Vršac, najavio je Dobri Aleksandrov iz Železnica Srbije.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.