PRIČA O GLADNOJ DECI POTRESLA SRBIJU: Ministar se HITNO oglasio! Stiže pomoć za mališane koji žive sami

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2020, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRIČA O GLADNOJ DECI POTRESLA SRBIJU: Ministar se HITNO oglasio! Stiže pomoć za mališane koji žive sami

Javnost u Srbiji danas je duboko potresla priča RTS-a o šestoro dece koja žive sama u Kozjaku kod Alibunara.

Tim povodom oglasio se i ministar rada i socijalne zaštite Zoran Đorđević.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nakon emitovanja priloga na Radio televiziji Srbije o šestoro dece koja u Novom Kozjaku kod Alibunara žive bez roditelja, zatražilo je od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << polova, da hitno dostavi informacije o slučaju i naložilo republičkoj inspekciji socijalne zaštite da izvrši uvid u rad Centra za socijalni rad u Alibunaru.

Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti i  Zakonu o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, centri za socijalni rad na teritoriji AP Vojvodina su u nadležnosti pokrajinskog organa, tačnije Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Zakonom o socijalnoj zaštiti, član 167, stav 2, definisano je da nadzor nad stručnim radom centra za soc rad na teritoriji AP Vojvodina vrši nadležni pokrajinski organ kao poveren posao.

Inspekcijski nadzor nad radom tih istih ustanova  na teritoriji AP Vojvodina takođe vrši nadležni pokrajinski organ kao poveren posao.

Dok Zakon o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine u članu 55, stav 1.2 definiše da AP Vojvodina preko svojih organa u oblasti pravne zaštite porodice i starateljstva u skladu sa zakonom vrši nadzor nad radom organa starateljstva i stručnim radom organa starateljstva na teritoriji AP Vojvodine.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da će se resor kojim rukovodi maksimalno angažovati kako bi se ovim mališanima omogućili bolji uslovi za život.

- Briga o deci je naša najveća obaveza, uložićemo maksimalne napore da utvrdimo činjenice u konkretnom slučaju i pronađemo način da im omogućimo bezbrižno detinjstvo - podvukao je ministar.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.