Ministar reagovao nakon što je RTS emitovao priču o deci kod Alibunara

Izvor: RTS, 12.Feb.2020, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar reagovao nakon što je RTS emitovao priču o deci kod Alibunara

Javnost u Srbiji danas je duboko potresla priča RTS-a o šestoro dece koja žive sama u Kozjaku kod Alibunara. Javili su nam se brojni građani i ponudili pomoć. Tim povodom oglasio se i ministar rada i socijalne zaštite Zoran Đorđević.
Majka ih je napustila, a otac je u zatvoru. Imaju od tri do 16 godina i sami se u trošnoj kući brinu jedni o drugima.

Ova priča RTS-a izazvala je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lavinu reakcija u javnosti, a na mejlove redakcija naše kuće stiglo je desetine poruka ljudi koji žele da pomognu ugroženoj deci.
Nakon emitovanja priloga, oglasio se i ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević.
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja zatražilo je od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, da hitno dostavi informacije o slučaju i naložilo republičkoj inspekciji socijalne zaštite da izvrši uvid u rad Centra za socijalni rad u Alibunaru.
Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti i Zakonu o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine, centri za socijalni rad na teritoriji AP Vojvodina su u nadležnosti pokrajinskog organa, tačnije Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.
Zakonom o socijalnoj zaštiti, član 167, stav 2, definisano je da nadzor nad stručnim radom centra za socijalni rad na teritoriji AP Vojvodina vrši nadležni pokrajinski organ kao poveren posao, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.
Dodaje se da inspekcijski nadzor nad radom tih istih ustanova na teritoriji AP Vojvodina takođe vrši nadležni pokrajinski organ kao poveren posao.
Dok Zakon o utvrđivanju nadležnosti Autonomne pokrajine Vojvodine u članu 55, stav 1.2 definiše da AP Vojvodina preko svojih organa u oblasti pravne zaštite porodice i starateljstva u skladu sa zakonom vrši nadzor nad radom organa starateljstva i stručnim radom organa starateljstva na teritoriji AP Vojvodine.
Ministar je istakao da će se resor kojim rukovodi maksimalno angažovati kako bi se mališanima omogućili bolji uslovi za život.
"Briga o deci je naša najveća obaveza, uložićemo maksimalne napore da utvrdimo činjenice u konkretnom slučaju i pronađemo način da im omogućimo bezbrižno detinjstvo", naglasio je ministar.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PRIČA O GLADNOJ DECI POTRESLA SRBIJU: Ministar se HITNO oglasio! Stiže pomoć za mališane koji žive sami

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2020

Javnost u Srbiji danas je duboko potresla priča RTS-a o šestoro dece koja žive sama u Kozjaku kod Alibunara...Tim povodom oglasio se i ministar rada i socijalne zaštite Zoran Đorđević...Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nakon emitovanja priloga na Radio televiziji...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Ministarstvo reagovalo na potresnu priču o šestoro dece iz Kozjaka koja su PREPUŠTENA SAMA SEBI

Izvor: Blic, 12.Feb.2020

Javnost u Srbiji danas je duboko potresla priča o šestoro dece koja žive sama u Kozjaku kod Alibunara. Kako piše "RTS" brojni građani su se javili i ponudili pomoć. Tim povodom oglasio se i ministar rada i socijalne zaštite Zoran Đorđević.

Nastavak na Blic...

ŠESTORO napuštene DECE, koja ŽIVE SAMA u Alibunaru, biće smešteno u PORODICE! Kazna za Centar za socijalni rad

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Feb.2020, 13:50

Šestoro dece iz Novog Kozjaka kod Alibunara koji sami preživljavaju bez majke koja ih je napustila i oca koji je u zatvoru biće već danas zbrinuta, potvrđeno je u Pokrajinskoj Vladi...Nadležni u Centru za socijalni rad u Alibunaru snosiće posledice zbog propusta u radu...Navodno, braća i sestre...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.