POSLE LIKVIDACIJE SULEJMANIJA: Amerika objavila strategiju prema Iranu

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jan.2020, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSLE LIKVIDACIJE SULEJMANIJA: Amerika objavila strategiju prema Iranu

Strategija SAD biće diplomatska i ekonomska izolacija Irana.

- Strategija Sjedinjenih Američkih Država nakon likvidacije generala Kasema Sulejmanija i iranskih napada na američke vojne baze u Iraku koji su posle toga usledili, biće dalja diplomatska i ekonomska izolacija Irana sve dok on ne bude počeo da se "ponaša kao normalna zemlja" - izjavila je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

- Mnogi nas pitaju koja je naša strategija nakon likvidacije Sulejmanija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i raketnih napada. Naša strategija je da diplomatski i ekonomski izolujemo Iran sve dok on ne bude počeo da se ponaša kao normalna zemlja - izjavila je portparolka za "Foks njuz".

U noći 3. januara Sjedinjene Američke Države izvele su operaciju na području međunarodnog aerodroma Bagdad u kojoj je ubijen komandant elitne jedinice iranske vojske – specijalnih snaga "Kuds" Kasem Sulejmanij i zamenik komandanta iračkih šiitskih ustaničkih snaga Abu Mahdi el Muhandis, koje je Vašington smatrao uključenima u organizaciju napada na američku ambasadu u Bagdadu 31. decembra.

Iran je u odgovoru na Sulejmanijevu likvidaciju 8. januara raketirao vojne baze u Iraku, u kojima je raspoređen vojni kontingent američke vojske. Prema podacima Vašingtona, niko od američkih građana nije povređen.

Kao odgovor na ovaj napad, Sjedinjene Američke Države su u petak uvele sankcije za 17 iranskih rudarsko-metalurških kompanija, kao i za strane brodove uključene u kupovinu njihovih proizvoda. Sankcije su uvedene i osmorici visokih iranskih zvaničnika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.