PANIKA U VATIKANU: Zbog čega blede Mikelanđelove freske u Sikstinskoj kapeli?!

Izvor: Kurir, 31.Okt.2014, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PANIKA U VATIKANU: Zbog čega blede Mikelanđelove freske u Sikstinskoj kapeli?!

Patinu nije moguće bilo videti s tla, ali su ekspertize izbliza pokazale čitave sektore fresaka pokrivene puderastom patinom koja je freske prekrila slojem nalik na ispucalu šećernu glazuru

Freske najvećeg majstora renesanse Mikelanđela Buonarotija (1475-1568), u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu, počele su da blede, pod uticajem zagađenja vazduha zbog enormnog broja posetilaca koji se iz dana u dan guraju pod svodovima tog zdanja diveći se jednom od najvećih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << remek-dela svetske umetnosti.

Dugo i pomno skrivana tajna objavljena danas jeste da se izbeljujuća patina gomila na Mikelanđelovim likovima još od 2010. godine i da je još tada započeta istraga.

Patinu nije moguće bilo videti s tla (kapela je visoka 21 metar), ali su ekspertize izbliza pokazale čitave sektore fresaka pokrivene puderastom patinom koja je freske prekrila slojem nalik na ispucalu šećernu glazuru.

"Pitanje više nije samo estetsko, sada se radi o integritetu samog umetničkog dela", izrekla je na danas održanoj konferenciji za javnost Vitorija Čimino, šefica Departmana za konzervaciju vatikanskih muzeja.

Dok poreklo oštećenja i dalje ostaje nejasno, nagađa se da se radi o nanosima kalcijum-karbonata i kalcijum-bikarbonata, za koje se veruje da potiču od povišenog procenta vlage i ugljen-dioksida koji prolaze kroz porozne gipsane zidove slavne tavanice.

Ulderiko Santamarija, šef muzejske laboratorije za restauraciju, rekao je da je patina lako uklonjena i da dalja oštećenja nisu mogla da budu uočena. Ali zvaničnici upozoravaju da toliki nanosi kalcijuma mogu ipak da trajno ugroze oslikane zidove u kapeli u kojoj se, pored svakodnevnog samita ljubitelja umetnosti iz celog sveta, održava i konklava za izbor svakog pape koji je u poslednjih 500 godina stolovao u Vatikanu.

Vatikanski zvaničnici su nedavno, pri puštanju u rad novog ventilacionog sistema koji je zamišljen da smanji vlagu koju proizvede šest miliona posetilaca godišnje, rekli da će taj sistem sprečiti potencijalna oštećenja. Ali su tada zatajili da je šteta već pričinjena i da je sistem zapravo i uveden da bi se takva šteta anulirala.

Santamarija je potvrdio, međutim, da studije pokazuju da je patina površinska i da se nije pomešala sa originalnim Mikelanđelovim bojama, te da stoga same freske nisu oštećene.

"Stanje fresaka je dobro i oštećenje je popravljivo", naglasio je on.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.