Ozbiljna poruka Hrvatskoj: Na pogrešnoj ste strani

Izvor: B92, 23.Nov.2023, 14:07

Ozbiljna poruka Hrvatskoj: Na pogrešnoj ste strani

Zagreb -- Izrael kolektivnim kažnjavanjem palestinskih civila čini ratni zločin, a Hrvatska bi to trebalo da osudi, izjavio je Endru Strohlajn iz Hjuman Rajts Voča.

On je za hrvatsku agenciju Hina rekao da je nažalost, hrvatska vlada trenutno na pogrešnoj strani i ne pridružuje se drugim evropskim partnerima koju su više uravnoteženi, poput Belgije, dodajući da se od svih evropski vlada očekuje da zauzmu više uravnotežen i principijelan pristup i onaj koji podržava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravdu.

Strohlajn, koji je direktor za komunikaciju HRW za Evropu, kaže da "Hamasov napad bez sumnje treba osuditi i tretirati kao ratni zločin () ali treba videti i da je evropske vlade, uključujući hrvatsku vladu, osude ono što Izrael čini. To je stvar principa.

Moramo se usprotiviti ratnim zločinima, počinili ih naši prijatelji ili neprijatelji, naveo je, uz podsećanje na da je u Pojasu Gaze poginulo više od 12.000 Palestinaca, prema podacima Hamasa, kao i da je medju njima jako puno dece.

Analizirajući dogadjaje na Bliskom istoku, Strohlajn smatra da humanitarna kriza neće biti rešena tokom četiri dana prekida borbi.

Izdvajajući Belgiju kao članicu Evropske unije koja je poslala snažnu poruku na način da je osudila ratne zločine i Hamasa i Izraela te pozvala na sankcije Izraelu i zaustavljanje priliva novca Hamasu, Strohlajn smatra da će upravo dovođenje počinitelja ratnih zločina pred lice pravde dovesti do dugoročnije stabilnosti na Bliskom istoku.

Govoreći o migrantima, Strohlajn je podsetio da HRW već godinama upozorava na nehumano postupanje hrvatske policije nad njima. U izveštaju te organizacije pod naslovom Kao da smo samo životinje: Proterivanje ljudi koji traže zaštitu iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu objavljenom u maju, izneta su svedočenja više od 100 migranata.

Dođu do granice, a policija ih premlati, razbije im mobilne jedino što imaju, i pošalje ih preko granice usred ničega, naveo je Strohlajn iskustva sa hrvatskom policijom koja su migranti ispričali HRW-u.

Mislim da znaju da je ono što čine pogrešno. Mislim da znaju šta čine kad razbiju nečiji mobilni, gurnu ih u hladnu reku, naveo je.

Iako hrvatske vlasti i policija odbacuju takve optužbe, organizacija za zaštitu ljudskih prava ih redovnoo poziva da humano postupaju prema migrantima, dok od Evropske unije traži da ne okreće glavu od optužbi usmerenih prema hrvatskoj policiji.

Umesto da ignoriše zločine koje je počinila hrvatska policija, Evropskoj uniji bi bilo bolje da ih natera da poštuju zakone, rekao je, izmedju ostalog, Strohlajn u razgovoru za Hinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.