Ovi ozloglašeni mafijaši kontrolisali su podzemlje, a neki od njih su JOŠ NA SLOBODI

Izvor: Blic, 08.Mar.2016, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovi ozloglašeni mafijaši kontrolisali su podzemlje, a neki od njih su JOŠ NA SLOBODI

Mafijaši nisu samo surovi nitkovi, već i simboli života s one strane zakona. Mnogi od njih su se proslavili i zbog ogromnog bogatstva.

Predstavljamo vam vođe podzemlja koje su, između ostalog, odgovorne za ubistva, trgovinu drogom i prostituciju: od američkog gangstera Ala Kaponea do kraljice kineske mafije Sije Kajping.

Al Kapone

Svaki razgovor o mafiji trebalo bi da započne sa Alom Kaponeom, jednim od najpoznatijih gangstera u Americi, a možda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i na svetu. Kapone je rano upoznao svet kriminala. Sa 14 godina je izbačen iz škole, nakon što je napao nastavnicu. Kapone je imao dve opsesije: žarko je želeo da se obogati i da bude broj jedan.

Najveći deo bogatstva stekao je krijumčareći alkohol u vreme prohibicije, ali mnogo dovca su mu doneli i kockarski biznis i prostitucija. Jedan od njegovih najpoznatijih zločina bio je Masakr na Dan Svetog Valentina 1929. godine, kada je naredio da se svi njegovi neprijatelji ubiju na jednom mestu.

Džon Goti

Džon Goti je postao vođa mafijaškog klana Gambino 1985. godine, nakon što je ubio Pola Kastelana.

U medijima je bio poznat kao “Dapper Don” (Don Uredni) i “Teflon Don” (Don Teflon), zbog toga što je uvek bio nalickan i nosio skupocena odela.

Osuđen je za ubistvo, reketiranje i izbegavanje poreza, a umro je u zatvoru od raka grla.

Semjon Mogilevič

On nije naročito poznat u SAD, ali je u Rusiji bio poznat kao nasilnik koji uteruje strah u kosti. Krajem 1990-tih godina Mogilevič je rukovodio kriminalnom organizacijom od preko 250 članova.

Otvorio je oko 100 fiktivnih kompanija i bezbroj bankovnih računa kako bi oprao novac, a Federalni istražni biro ga je smatrao najvećim mafijaškim bosom na svetu. Mogilevič je kratko bio u zatvoru u Moskvi zbog utaje poreza, ali je oslobođen uprkos optužbama zbog trgovine oružjem, ubistva, iznude, trgovine drogom i prostitucije na međunarodnom nivou.

Čarls “Laki” Lučijano

Laki Lučijano se smatra osnivačem savremenog organizovanog kriminala u Americi. Bio je beskrupulozni mafijaški bos koji je rastao obavljajući prljave poslove za italijanskog mafijaša Đuzepea Maseriju.

Postao je vođa klana Đenoveze, kome nijedna vrsta kriminala nije bila strana. Ipak, najveći izvor prihoda bila je prostitucija: u njegovom vlasništvu se nalazilo oko 200 njujorških bordela. Na kraju je završio iza rešetaka, ali je oslobođen zbog doprinosa u Drugom svetskom ratu. Posle rata je deportovan na Siciliju, gde je živeo sve dok nije umro u 64. godini života.

Pablo Eskobar

Poznat i kao Kralj kokaina, Eskobar je bio kolumbijski narko-bos koji je prošvercovao u Ameriku rekordne količine kokaina.

Bio je jedan od deset najmoćnijih muškaraca na svetu i ušao je u istoriju kao jedan od najbogatijih vođa mafijaških klanova na svetu. Pre nego što ubijen 1993. godine, raspolagao je bogatstvom u vrednosti od oko 30 milijardi dolara.

Hisajuki Maki

Hisajuki Maki je bio osnivač japanske kriminalne bande Tosei-Kai. Reč je o ozloglašenoj jakuza bandi koja je bila poznata po tome što je delovala uz strogo poštovanje pravila i mnogo nasilja.

Maki je stekao moć u vreme procvata crnog tržišta u Japanu, posle Drugog svetskog rata. Bio jedinstven po tome što nije ni pokušao da se bori protiv svojih prethodnika, kako bi došao na njihovo mesto. Na Japancima svojstven način, sprijateljio bi se s njima, što mu je bitno pomoglo u daljem napredovanju.

Makijeva imperija obuhvatala je trgovinu nekretninama, prostituciju, uvoz nafte, turizam zabavu, barove. Posle dugogodišnje karijere obeležene trgovinom droge, otmicama i ubistvima, Maki se penzionisao 1980-tih godina i najveći deo vremena pre smrti 2002. proveo je na Havajima.

Toni “Velika tuna” Akardo

Život Tonija Akarda, poznatog kao “Velika tuna”, pravi je primer američke priče o usponu od siromaha do bogataša, s kriminalnim zapletom. Kao dečak je bio sitni kriminalac, koji je dosta vremena provodio u bilijar-klubovima u Čikagu.

Plaćeni ubica Al Kapone i Džek Mekgarn regrutovali su ga u jednu čikašku bandu. Akardo je, navodno, nekoliko puta spasao život Alu Kaponeu i domogao se vlasti ubrzo nakon što je on osuđen zbog utaje poreza. Ceo život je izbegavao hapšenje, a preminuo je u 86. godini od slabosti srca.

Salvatore Rina

Salvatore Rina je započeo karijeru kao plaćeni ubica u sicilijanskoj mafiji, a krajem 1960-tih godina oslobođen je optužbe za trostruko ubistvo.

Ubrzo nakon suđenja sklonio se u podzemlje, a tokom divljanja mafije na Sicijiliji 1980-tih godina počinio je nekoliko ubistava. Kada su ga najzad pronašli i uhapsili 1993, već je bio osuđen na trostruku doživotnu robiju. Uprkos tome, ponovo su mu sudili i sada služi doživotnu kaznu u Italiji.

David Ibrahim

David Ibrahim je šef mafije koji je i danas na slobodi. Našao se na Forbsovoj listi najtraženijih begunaca za 2008. godinu, a mesto njegovog boravka nije poznato.

Veruje se da je vođa mafijaškog klana u mumbajskom podzemlju, kao i da je povezan s međunarodnim terorističkim organizacijama, uključujući i Al kaidu. Odgovoran je za nekoliko terorističkih napada u Mumbaju i umešan je u najrazličitije zločine, počev od iznude pa sve do krijumčarenja zlata.

Sije Kaiping

Žena koja na prvi pogled liči na sredovečnu tetku zapravo je ozloglašena kineska “kuma”, koja je godinama vodila ilegalni kockarski biznis.

Xie Caiping, the female Godfather dubbed "The Godmother". pic.twitter.com/9LGnPrQe6H

Imala je život velikog kriminalnog gazde čiji su deo činili luksuzne limuzine, vile od kojih zastaje dah i harem od 16 mladića koji su joj ispunjavali svaku želju. Godine 2009. osuđena je na 18 godina zatvora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.