Otvorena izložba Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2018, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba "Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave"

Snažna podrška države za očuvanje simbola Novog Sada

Izložba ''Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave'' koju je priredio Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada otvorena je u kompleksu Vojne bolnice u Petrovaradinu.

Pročitajte i:

- Izložba je samo mali pokazatelj aktivnosti koje se preduzimaju i koje će biti preduzimane u podgrađu i na Petrovaradinskoj tvrđavi. Još 2016. godine razgovarali smo sa tadašnjim predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem o tome gde je najbolje da uložimo dodatna sredstva od Republike za obnovu kulturno-istorijskih spomenika i zaključili da je podgrađe pravo mesto za to. Dobili smo snažnu podršku za očuvanje onoga što simbolizuje suštinu Novog Sada i zahvaljujući Zavodu za zaštitu spomenika kulture počela je realizacija veoma složenog i zahtevnog projekta. Prošle godine dobili smo 100 miliona dinara za obnovu podgrađa, a 2018. još 150 miliona dinara za tu namenu. Takođe smo u saradnji sa Republikom obezbedili 70 miliona dinara za uređenje prostora oko Ulice prote Mihaldžića – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada je takođe naglasio da je namera Grada da podgrađe bude svojevrsan turistički centar i da je cilj da tamo što više budu zastupljeni oblici privrednog organizovanja koji su kompatibilni sa takvom namenom.

- Mnogo je važno što je Vlada izdvojila novac i za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa oko rodne kuće Bana Jelačića. To pokazuje da Srbija vodi odgovornu politiku prema svim nacionalnim zajednicama i dobar je primer susednim državama da takav odnos pokažu prema srpskoj nacionalnoj zajednici. Nastavićemo da obnavljamo spomenike kulture svuda gde za to postoje potreba i mogućnosti. Lista aktivnosti koje je Zavod preduzeo tokom 35 godina je velika i ponosni smo na njihove rezultate. Odgovornim pristupom i dobrom komunikacijom sa Republikom i Pokrajinom namera nam je da obezbedimo što više sredstava za investiranje u dalji razvoj Novog Sada jer se tako iskazuje ljubav prema gradu – naglasio je Vučević.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić je rekao da izložba predstavlja početak obeležavanja značajnog jubileja - 35 godina rada ustanove.

- Izložba prezentuje proces realizacije najizuzetnijeg projekta u karijeri Zavoda – rekao je Jokić i kao primere drugih značajnih poduhvata naveo sanaciju hrama Almaške crkve, rekonstrukciju Uspenskog groblja, hrama manastira Kovilj i izradu glavnog projekta revitalizacije Rimokatoličkog groblja u Futoškoj ulici.

Postavka ''Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave'' će biti otvorena od 24. maja do 2. juna i to od 17 do19 časova uz stručno vođenje autorskog tima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.