Otvorena izložba Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2018, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba ''Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave''

Izložba ''Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave'', koju je priredio Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, otvorena je u kompleksu Vojne bolnice u Petrovaradinu. Tom prilikom prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić i direktor Vojne bolnice Bratoljub Brkljača.

"Ova izložba samo je mali pokazatelj aktivnosti koje se preduzimaju i koje će biti preduzimane u podgrađu i na Petrovaradinskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tvrđavi. Dobili smo snažnu podršku za očuvanje onoga što simbolizuje suštinu Novog Sada i zahvaljujući Zavodu za zaštitu spomenika kulture počela je realizacija veoma složenog i zahtevnog projekta. Prošle godine dobili smo 100 miliona dinara za obnovu podgrađa, a 2018, 150 miliona dinara za tu namenu. Takođe, u saradnji sa Republikom obezbedili smo 70 miliona dinara za uređenje prostora oko Ulice Prote Mihaldžića. Dakle, osim obnove krovova i fasada, radi se i na parternom uređenju, pa podgrađe i Tvrđava dobijaju novi sjaj kakav i zaslužuju", rekao je Vučević.

On je takođe naglasio da je namera Grada da podgrađe bude svojevrsan turistički centar, i da je cilj da tamo što više budu zastupljeni oblici privrednog organizovanja koji su kompatibilni sa takvom namenom.

"Mnogo je važno što je Vlada izdvojila novac i za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa oko rodne kuće Bana Jelačića, jer to pokazuje da Srbija vodi odgovornu politiku prema svim nacionalnim zajednicama, i dobar je primer susednim državama da takav odnos pokažu prema srpskoj nacionalnoj zajednici. Nastavićemo da obnavljamo spomenike kulture i u almaškom kraju, u centru i svuda gde za to postoje potreba i mogućnosti", naglasio je Vučević.

Prema rečima Jokića, izložba predstavlja početak obeležavanja značajnog jubileja, odnosno 35 godina rada te ustanove. Kako je istakao, ona prezentuje proces realizacije najizuzetnijeg projekta u karijeri Zavoda, a kao primere drugih značajnih poduhvata naveo je sanaciju hrama Almaške crkve, rekonstrukciju Uspenskog groblja, hrama manastira Kovilj, kao i izradu glavnog projekta revitalizacije Rimokatoličkog groblja u Futoškoj ulici.

Postavka ''Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave'' će biti otvorena od 24. maja do 2. juna, od 17 do 19 časova, uz stručno vođenje autorskog tima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

FOTO: U Vojnoj bolnici otvorena izložba o obnovi podgrađa Petrovaradinske tvrđave

Izvor: Radio 021, 23.Maj.2018

Izložba "Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave" otvorena je danas u kompleksu Vojne bolnice u Petrovaradinu...Ovu izložbu je organizovao Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada, a građani će svakog dana do 2. juna, od 17 do 19 časova, moći da se upoznaju sa dosadašnjim radovima na obnovi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.