Predsednik: Zvezdane staze stigle u Srbiju - najinovativnija kompanija za e-vozila Rivijan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2022, 05:09

Predsednik: "Zvezdane staze" stigle u Srbiju - najinovativnija kompanija za e-vozila Rivijan

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, na otvaranju tehnološkog centra američkog proizvođača električnih vozila Rivijan na Novom Beogradu, da su "zvezdane staze" stigle u Srbiju s obzirom da je došla jedna od najinovativnijih kompanija u svetu za e-vozila.

"Danas sam prvi put osetio kako to izgleda biti Žan Lik Pikard iz Zvezdanih staza i sedeti za komandama potpuno inteligentnog vozila na električnih pogon", rekao je Vučić.

Istakao je da se nada da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je otvaranje tehološkog centra samo početak i prvi stadijum i da će se i proizvoditi ta električna vozila u Srbiji

"Rivijan će u naredne dve godine imati 500 zaposlenih u tehnološkom centru u Beogradu i Novom Sadu, ali verujem da je to samo početak", istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da je ponosan i čestitao građanima Srbije tom uspehu.

"Srbija je danas na inovativno-tehnološkoj mapi i RND i tehničkih centara u svetu sa najinovativnijom kompanijom u svetu bljesnula punim sjajem i zato svaki građanim treba da bude ponosan", rekao je Vučić i dodao da se nada da će u narednih mesec ili dva moći da objavi još neke dobre vesti.

U svakom slučaju ovo je jedna od najlepših vesti koju smo mogli da ponudimo našim građanima.

"Star trek je stigao u Srbiju, ovo je veliki uspeh i pobeda za Srbiju, ali i velika pobeda i zalog za budućnost i za Rivijan", naglasio je Vučić.

Predsednik  Vučić izjavio je  na otvaranju tehnološkog centra američkog proizvođača električnih vozila Rivijan na Novom Beogradu, da je za našu zemlju veoma značajno što je došla jedna takva kompanija i da ne može da sakrije sreću.

"Ovo je ono za šta živim. Srećan sam kada se takve stvari dešavaju u našoj zemlji", prokomentarisao je Vučić tokom obilaska centra.

Predstavnici kompanije su predstavili Vučiću najnoviji model, jedno od električnih terenskih vozila Rivijana, i naglasili da ono nudi vozačima zasta jedno fantastično iskustvo, s obzirom da ima snagu od čak 835 konskih snaga.

Kako su rekli iz kompanije, predstavljeni terenac postiže izuzetnu brzinu za samo tri sekunde i ima baterije od 135 kilovata. Takođe, vozilo je opremljeno sa dosta tehnologije i ima čak 11 kamera, koje koristi kako bi se bolje kretalo i pratilo saobraćaj.

Vučić je ušao u vozilo i u šali pitao gde je menjač i dodao kako je on navikao da automobili imaju menjač i kvačilo.

Kompanija je saopštila da je do danas pristiglo nekoliko stotina prijava za posao u centru u Beogradu, od čega je najviše interesovanja bilo za radna mesta u okviru mapiranja, infotejment, ADAS (napredni sistem za pomoć vozaču) i IT usluga.

Naveli su da su prvi zaposleni počeli sa radom prethodnih dana, kao i da će Rivijan u narednim nedeljama i mesecima širiti svoj tim u Beogradu.

Rivijan će, kako je ranije najavljeno, pre kraja ove godine otvoriti 200 radnih mesta za inženjere, a onda 1.000 radnih mesta.

Prvi modeli vozila su R1T, "pick-up truck" sa dva reda sedišta za pet putnika, koji je proglašen najboljim vozilom u svojoj kategoriji, kao i R1S, SUV sa tri reda sedišta za sedam putnika.

Vozila R1T i R1S opremljena su naprednim tehnološkim sistemima, uključujući elektroniku vozila, akumulator, električni pogon, šasiju, Driver+ napredni sistem pomoći vozača (ADAS) i digitalno upravljanje.

Hil: Investicija u budućnost ove zemlje, u prijateljstvo SAD i Srbije

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas prilikom otvaranja tehnološkog centra američkog proizvođača električnih vozila "Rivian" da je i to dokaz da prijateljstvo SAD sa Srbijom sve jače i jače.

"Naše prijateljstvo sa Srbijom raste sve jače, ova investicija nije samo razvoj u tehnološka rešenja, već investicija u budućnost ove zemlje, u mlade, u jedno prijateljstvo koje ima sjajnu budućnost", rekao je Hil.

On je istakao da mu je velika čast što je na otvaranju tehnološkog centra.

"Kompanija 'Rivian' se lepo uklapa sa srpskom kulturom. Sa gledišta američke ambasade ponosni smo što je ovde 'Rivian'. Posmatraćemo kako ovo raste, dok istovremeno naše prijateljstvo sa Srbijom raste", dodao je Hil.

Hil je rekao da Amerikanci vole dve stvari - automobile i avanture.

"Za one koji ne poznaju Amerikance - treba da znate da volimo automobile. Ali, vodimo računa i o zaštiti životne sredine. Ako pogledate životno okruženje, nećete naći jaču zaštitu životne sredine nego u Americi. Takođe, volimo avanture, volimo da sklapamo nova prijateljstva, a u Srbiji to upravo imamo", dodao je Hil.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"OVO SU STVARI ZA KOJE ŽIVIM" Vučić prisustvovao otvaranju tehnološkog centra "Rivijana" (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Dec.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas na otvaranju fabrike..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas u Beogradu svečanom otvaranju tehnološkog centra američkog proizvođača električnih vozila Rivijan...Otvaranje centra predviđeno je u 11 časova, najavila je služba za saradnju...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.