Otkriven novi plan za Gazu: Grad će biti podeljen, upravljaće lokalna plemena

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 23:37

Otkriven novi plan za Gazu: Grad će biti podeljen, upravljaće lokalna plemena

U planu koji je navodno izradila izraelska vojska, neodređena lokalna 'pemena' bi vladali posleratnom Gazom u odvojenim 'emiratima'.

Izraelska vojska bi trebalo da u utorak vladinom ratnom kabinetu predstavi posleratni scenario, koji će navodno predložiti podelu Gaze na različite sektore ili "emirate" kojima vladaju lokalni klanovi ili plemena, a ne jedan politički entitet.

Prema izraelskom javnom emiteru Kan 11, vojni plan, koji se neformalno naziva "dan posle", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predviđa da ovi neodređeni klanovi i plemena preuzmu uzde civilne vlade od Hamasa.

Iako nisu dati nikakvi konkretni detalji o identitetu "klanova" koji će vladati takozvanim "Emiratima", oni su navodno poznati i u kontaktu sa izraelskom vojskom i izraelskom agencijom za unutrašnju bezbednost Šin Bet.

Prema planu, svaka od vladajućih porodica u savezu sa Izraelom bila bi odgovorna za upravljanje civilnim životom, uključujući distribuciju humanitarne pomoći iz Egipta i drugih zemalja, navodi Kan 11.

Planom bi Izrael preuzeo odgovornost za bezbednost u Gazi, što znači da bi to podrazumevalo fizičku izraelsku vojnu okupaciju palestinske enklave. Predloženi plan bi se takođe mogao primeniti na Zapadnu obalu, izvestio je Kan 11.

To bi podrazumevalo da Izrael potencijalno oduzme vlast međunarodno priznatim Palestinskim vlastima (PA), što bi dodatno povećalo tenzije između Izraela i njegovog glavnog saveznika SAD, a Vašington bi podržao PA da preuzme vlast u Gazi i zadrži svoju vlast na Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u ponedeljak ponovo oštro odbacio bilo kakvu ulogu PA, na čelu sa predsednikom Mahmudom Abasom, da bi mogao da ima bilo kakvu ulogu u Gazi.

"Nema smisla govoriti o PA kao delu upravljanja Gazom sve dok se vlast ne podvrgne radikalnoj promeni. Ako oni (PA) ozbiljno misle da se menjaju, prvo bi to trebalo da dokažu na Zapadnoj obali“, rekao je on na sednici Odbora za spoljne poslove i odbranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.