Opštine za prava Roma

Izvor: Southeast European Times, 12.Nov.2013, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštine za prava Roma

Gradska opština Kočeli dobila je nagradu za promovisanje romskih prava.

12/11/2013

Menekše Tokjaj za Southeast European Times iz Istanbula -- 12.11.2013.

U atmosferi stalnih diskusija o mestu Roma u društvu, Gradska opština Kočeli u Turskoj dobila je evropsku nagradu za svoje napore u zaštiti romske kulture i prava.

Savet Evrope dodelio je Kočeliju nagradu za treće mesto pod nazivom „Dosta“. Nagrada se dodeljuje svake druge godine za >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << opštinske projekte kojima se promoviše integracija Roma, borba protiv diskriminacije i jačanje svesti o romskoj kulturi i pravima. Bio je to prvi put da neka opština u Turskoj dobije nagradu.

„Kočeli je sproveo obrazovne programe poput strukovne obuke, neformalne obuke i sportske obuke, kako bi se napuštanje škole svelo na minimum i radi promovisanja sporta“, stoji u saopštenju Saveta Evrope objavljenom na nedavnoj sednici njegovog Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti.

„Kulturni projekti, poput Međunarodnog romskog festivala, dešavanja na Međunarodni dan Roma, osnivanje romskog teatra, violinskog orkestra i muzičkih takmičenja i izložbi, bitno doprinose interkulturnom dijalogu između Roma i ne-Roma“, navodi se u saopštenju Saveta.

Opština je takođe otvorila „info kuće“ u romskim kvartovima. Tamo se romskoj deci nude besplatni kursevi matematike, prirodnih nauka, engleskog i turskog jezika, kao i školske aktivnosti. Ove godine, dvoje romskih učenika koji studiraju u tim info kućama uspelo je da se upiše u srednje medicinske škole.

„U Kočeliju živi oko 50 hiljada Roma i oni kulturno obogaćuju grad. Mi te kulturne razlike ne vidimo kao slabost, već kao oblik bogatstva“, kaže za SETimes gradonačelnik Kočelija Ibrahim Karaosmanoglu.

„Iz tog razloga, želimo da ti stanovnici postanu lekari, inženjeri ili prosvetni radnici, tako da mogu da služe našem gradu i našoj zemlji.“

Ove godine, Kočeli je dobio bespovratnu pomoć EU u vrednosti od 97 hiljada evra za dodatne projekte kojima se nude obrazovne usluge romskoj deci.

„Način na koji čovek zarađuje novac određuje njegov način života i direktno je povezan sa nivoom obrazovanja. Činjenica je da, što više neko postigne u oblasti obrazovanja, to se više poboljšava njegov način života i lični razvoj“, kaže Karaosmanoglu zaSETimes.

Opština takođe pomaže Selanikspor, romski fudbalski klub.

„Romi mi kažu da žele da se promene i da ih društvo više ne isključuje. Sve više postaju deo društva, pa se tako i predrasude prema njima smanjuju“, kaže Karaosmanoglu.

Ana Oprisan iz Programa romskih medijatora Saveta Evrope ohrabruje Tursku da preduzme dodatne mere za dalju integraciju Roma.

„Na žalost, loše stanje u kome živi većina Roma i drugih sličnih grupa u Turskoj zahteva trajnije mere, a ne samo kratkoročne kampanje podizanja svesti“, kaže Oprisan za SETimes.

„Srećom, u Turskoj, Romi nisu diskriminisani na etničkoj osnovi, ali su marginalizovani zbog siromaštva i nedostatka stabilnih mehanizama za ispravljanje nepravdi prema njima.“

Oprisan dodaje da lokalne vlasti u Turskoj više rade na rešavanju romskih pitanja od centralne vlade. Edirne i druge opštine, uglavnom u Trakiji, stalno pokušavaju da poboljšaju njihove uslove života.

„I dok opštine u raznim oblastima Turske pomažu Romima, još uvek se čeka na strategije ključnih turskih ministarstava, bez obzira na zahteve i preporuke romskih nevladinih organizacija u Turskoj i zahteve Evropske Unije“, dodaje ona.

Paket mera demokratizacije koji je nedavno obelodanio premijer Redžep Tajip Erdogan predviđa osnivanje univerzitetskog istraživačkog centra fokusiranog na romsku kulturu, jezik i razna pitanja koja pogađaju Rome.

U okviru „Romskog otvaranja“ 2010, Erdogan planira da popravi stambeno pitanje Roma, njihov pristup obrazovanju, zdravstvenim uslugama i tržištu rada.

Ali Mezardžioglu, romski sociolog i urednik veb-portala cingeneyiz.org koji promoviše interese Roma, kaže za SETimes da bi opštine trebalo da se usredsrede na stvaranje ekonomske i socijalne infrastrukture za integraciju Roma.

„Opštine koje vode politike na osnovu poboljšanja uslova života, kao i pružanja mogućnosti za školovanje i zapošljavanje, rade veoma važan posao za integraciju Roma“, kaže on. „Verujem da, na duži rok, opštinski projekti koji su orijentisani ka prinudnom raseljavanju romskih kvartova, produbljuju tenzije između Roma i ostatka društva.“

Prema procenama Saveta Evrope, u Turskoj živi između 500 hiljada i pet miliona Roma, uglavnom u Tračkoj, Egejskoj i Marmarskoj oblasti.

Na koji način Romi mogu da se integrišu u glavne tokove gradskog života? Podelite svoje mišljenje, napišite komentar.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.