Operacija malog Luke: Nijedan lekar ga nije uputio na fond

Izvor: N1 televizija, 25.Sep.2018, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operacija malog Luke: Nijedan lekar ga nije uputio na fond

Slučaj Dušana Todorovića, dečaka koji je otišao na lečenje u Barselonu, otvorio je u javnosti pitanje kako funkcioniše državni fond za lečenja oboljenja koja se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji.

Izvor: N1

Dok je ministar zdravlja za N1 rekao da je za lečenje dece u inostranstvu dovoljno da roditelji kontaktiraju fond koji potom obezbedi lečenje, iskustva onih koji su bili u situaciji da moraju da zatraže pomoć države govore - drugačije.

Predstavljamo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << vam Luku. On je ove godine uspeo ono što nije prethodnih devet - da hoda. Do juna je samo sedeo i puzao.

"Njegova sreća sad na odmoru kad izađe s drugarima, ide gde hoće, tamo-ovamo. Samo to je veliki uspeh", kaže Darko Matović, Lukin otac.

Da bi uspešno koračao u rodnoj Srbiji, morao je da se operiše u Americi. Jer paralizu od koje Luka boluje, srpski lekari ne leče. Lečenje vredno oko 80 hiljada dolara nije platio budžetski fond za lečenje srpskih pacijenata u inostranstvu - iako su na vrata istog pokucali Lukini roditelji.

Otac kaže da su ih šetali tamo - ovamo, ali da na kraju nije bilo ništa od toga. "Na kraju ja jednostavno nisam mogao da dođem do tog - da kažu, hajde bar da uđeš u program, da vidimo. Ni to nisam mogao", dodaje.

"Traže vam neki drugi papir, eventualno još neki pregled i niko tu ne da neki konkretan odgovor. Oni kao da žele da se potrude da vi više ne želite njima da se obratite, nego krenete da se snalazite sami, jer prosto nemate ni vremena da se toliko dugo razvlačite po raznim fondovima i ustanovama", navodi Lukina mama, Danijela Matović.

Prvi čovek zdravlja Srbije, ipak, ne vidi problem u sistemu zdravstva, nego u korisnicima. Na N1 je krivicu prebacio na roditelje dece koja moraju na lečenje u inostranstvo. Ne obraćaju se, tvrdi Lončar, fondu, koji besprekorno funkcioniše.

"Pitamo roditelje da li imaju neku kliniku gde bi poslali to dete, ako imaju kontaktiramo istog momenta sa tom klinikom, Oni kažu - možemo, hoćemo, nećemo... Znači to je suština", navodi ministar zdravlja.

"Pa nije tim roditeljima dosadno da jure televizije, da jure organizacije. Što bi, ako je to sve tako lako - "samo se obratite fondu i fond će platiti"... Što bi svi oni skupljali novac i ugrožavali svoju decu, koja su i životno ugrožena u krajnjem slučaju - znači nemaju mnogo vremena da idu sad po televizijama... Nije to lepo iskustvo i prijatno", kaže Lukina mama.

A Lukini roditelji su ga prošli - kada je američka klinika prihvatila da ga operiše, pare su prikupljali sms-om, od sportiskih klubova, stranih kompanija, poznanika.

"Ja sad apelujem da država to nekako napravi, mora da ima sistem", naglašava Lukin otac Darko.

Sećaju se i da ih niko od lekara u Srbiji nije uputio na državni fond. I za lečenje u Americi su saznali sami - preko društvenih mreža.

"Evo recimo doktor Park koji je operisao Luku, on je svetski poznat hirurg, dolazio je ovde pre dve godine, pregledao je decu... Znači nama niko nije rekao da možemo tamo da odemo kod njega, da je on tu, da on dolazi. Čak naši lekari, naši hirurzi odavde koji se bave takvom decom, oni čak i ne znaju da on dolazi. Oni čak i ne znaju koja je to metoda i kako se to radi, što stvarno nije u redu", navodi Lukina mama.

Da sistem lečenja dece u inostranstvu nikada neće biti potpuno pravedan i pravičan prošle sedmice zaključio je i predsednik Srbije. Ali uz konstataciju da je situacija dramatično bolja nego 2014.

Kod Luke su bolji "udarci". On se užurbano priprema za novu životnu ulogu - želi da postane košarkaš.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.