Oliver Ivanović i četvorica Srba pred sudom

Izvor: Mondo, 26.Avg.2014, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oliver Ivanović i četvorica Srba pred sudom

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici danas je počelo prvo saslušanje Olivera Ivanovića i još četvorice Srba, osumnjicenih za ratne zločine i teško ubistvo.

Oliver Ivanović (Foto: Beta, arhiva)

Ročištu prisustvuje rodbina optuženih, direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Djurić sa saradnicima, pojedini gradonačelnici srpskih opština sa severa Kosova i veliki broj novinarskih ekipa.

Pred sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << su se osim Ivanovića pojavili Dragoljub Delibašić, otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović.

Tužioci su Džonatan Ratel i Romulo Mateuš dok je predsedavajući sudija rumunka Roksana Komša.

Portparol Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je novinarima pre početka današnjeg ročišta da nakon prvog saslušanja optuženi imaju 30 dana da u pisanom obliku stave primedbe ili zahteve za odbacivanje optužnice.

Ona je dodala da će glavni pretres uslediti nakon što sudija donese odluku u vezi sa primedbama optuženih ali postoji i mogućnost da optužnica bude odbačena.

Prethodno je Ivanovićev branilac advokat Nebojša Vlajić izjavio Tanjugu da spremno dočekuju suđenje i da je Ivanović nestrpljiv da svoju odbranu i svoje dokaze iznese i da dokaže da nema niti može imati ikakve veze sa delima koja mu se stavljaju na teret.

"Očekujem da se suđenje vodi po zakonu, kako bi moralo. Suđenje zvanično ne počinje u utorak, mada je zakazano to prvo ročište, koje je tehničke prirode i ima karakter pripremnog ročišta", rekao je Vlajić.

Povezane vestiIvanović: Dokazaću da sam nevin

 On je objasnio da će na ročištu u Sudu u Mitrovici biti samo pročitana optuižnica i okrivljeni će biti upitani da se izjasne o svojoj krivici.

"Ne očekujem da se ništa drugo desi, a sud je dužan da naredno ročište koje takođe ima karakter tehničkog zakaže u roku ne kraćem od 30 i ne dužem od 40 dana", kazao je Vlajić.

Tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilastva Kosova podigao je pre nešto više od desetak dana optužnicu protiv petoro okrivljenih Srba među kojima je pored Ivanovića i bivši komandir policije u Mitrovici Dragoljub Delibašić.

Delibašić dobro

Advokat Dejan A. Vasić, koji zastupa penzionisanog pukovnika MUP-a Srbije Dragoljuba Delibašića, izjavio je da prvo ročište protiv njegovog klijenta u sudu u Mitrovici predstavlja prvi korak u dokazivanju istine. Vasić je u ponedeljak u pritvoru obišao Delibašića i rekao da je stabilan i da je uveren u svoju nevinost.

 Jedan od okrivljenih optužen je za podsticanje na izvršenje ratnih zločina aprila 1999. godine, takođe optužen je da je zajedno sa drugim okrivljenim podsticao na saizvršilaštvo u izvršenju krivičnih dela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju februara 2000. godine.

Troje ostalih okrivljenih optuženo je za krivična dela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju koja su izvršena februara 2000. godine.

Vlada Srbije dala je garancije da će Ivanović, ako mu se omogući odbrana sa slobode, u svakom trenutku biti dostupan ovdašnjem pravosuđu.

Predpretresni sudija Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici smatrao je da postoji rizik od bekstva i rizik da bi Ivanović mogao da utiče na svedoke zbog čega mu nije dozvoljena odbrana sa slobode.

Ivanović je uhapšen 27. januara, a nakon više od mesec provedenih u pritvoru u Prištini oko nedelju dana je štrajkovao glađu zahtevajući da bude premešten u zatvor u Severnoj Mitrovici što se i dogodilo 12. marta.

OPTUŽNICA NIJE PISANA U BEOGRADU

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović odbacio je juče navode da je Specijalno tužilaštvo za ratne zločine Srbije pomoglo u pisanju optužnice protiv Olivera Ivanovića.

"Srbija ni na koji način nije učestvovala u tome a da ima zločina verovatno bi Oliver Ivanović i ranije bio procesuiran u Srbiji", rekao je on za televiziju "Most" iz Zvečana, i dodao da je "krunski svedok" zločina za koji je osumnjičen Ivanović "odbijen kao neozbiljan" u Haškom tribunalu.

On je izrazio uverenje da je Ivanović "žrtva političkog procesa", koji će se vrlo brzo okončati njegovim oslobađanjem.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo prvo saslušanje Olivera Ivanovića

Izvor: Blic, 26.Avg.2014

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici je počelo prvo saslušanje Olivera Ivanovića i još četvorice Srba, osumnjičenih za ratne zločine i teško ubistvo...Ročištu prisustvuje rodbina optuženih, direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić sa saradnicima, pojedini gradonačelnici srpskih...

Nastavak na Blic...

Oliver Ivanović: Nisam kriv

Izvor: Politika, 26.Avg.2014

KOSOVSKA MITROVICA – Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović danas je pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici negirao krivicu po svim tačkama optužnice koje ga terete za učešće u ratnim zločinima 1999. i 2.000...„Apsolutno nisam kriv” rekao je Ivanović odgovarajući na pitanje...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.