Obradović: Hrvatska nema šanse sa tužbom protiv Srbije

Izvor: Press, 16.Jan.2014, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Hrvatska nema šanse sa tužbom protiv Srbije

Obradović je u izjavi za Radio televiziju Vojvodina izjavio u sredu da je cilj našeg tima da se što bolje pripremi i da činjenice o zločinima nad Srbima u ratu u Hrvatskoj, još jednom predoči međunarodnoj stručnoj javnosti, istakavši da je uveren o neodrživost hrvatskog tužbenog zahteva.

"Pouzdano mogu reći da Hrvatska neće uspeti sa svojim tužbenim zahtevom. A što se tiče našeg kontratužbenog zahteva, ne bih širio preterani optimizam. Ali ono što je jeste cilj našeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pravnog tima jeste da zločini koji su izvršeni prema srpskom narodu tokom oružanog sukoba u Hrvatskoj, pre svega u operaciji ''Oluja'' još jednom budu izneti pred međunarodnu stručnu javnost", izjavio je za Obradović.

On je u izjavi za RTV rekao kako se to čini "upravo zbog ishoda postupka protiv Ante Gotovine pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju". 

"Mi verujemo da su zločini u operaciji ''Oluja'' najteži koji su se dogodili u tom ratu, a sud će već odrediti kakva je njegova pravna kvalifikacija", rekao je Obradović.

Što se tiče povlačenja tužbe, on je rekao da je to "ekskluzivno političko pitanje i da je zadatak pravnog tima što bolja priprema za predstojeću raspravu", a da je na vladama dve države donošenje odluka o povlačenju tužbi.

Sudski proces po tužbama Srbije i Hrvatske za genocid počeće 3. marta u Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.