Obeleženo 15. godina Erdutskog sporazuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2010, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 15. godina Erdutskog sporazuma

ERDUT -

U Erdutu je danas, u prisustvu najviših državnih funkcionera Hrvatske i predstavnika međunarodne zajednice, održana svečanost obeležavanja 15 godina od potpisivanja Erdutskog sporazuma kojim je završeno ratno stanje na području Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema.

"Mirna reintegracija Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema u ustavno-pravni poredak Hrvatske ostaće upamćena kao najuspešnija mirovna misija UN čijeg uspeha ne bi bilo da glavni protagonisti- stanovnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << - nisu bili za mir", ocenila je na svečanosti hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

Ona je istakla da mirna reintegracija ima "posebno mesto među hrvatskim pobedama".

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović naglasio je da je sporazumom sprečeno "dalje prolivanje krvi". On je dodao da je obaveza svih da se do kraja istraže i kazne ratni zločini.

Josipović je istakao da je Hrvatska danas država koja pruža ruke prema svim susedima, a da zagovornici radikalizma ne prolaze.

Skupu pod nazivom "Budućnost Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema" prisustvovali su i prelazni upravnik UNTAES-a za hrvatsko Podunavlje Žak Pol Klajn i bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt i još nekoliko aktera mirne reintegracije.

"Građani Hrvatske mogu da budu ponosni na ono što je postignuto Erdutskim sporazumom. Od nečega na papiru nastao je mir", rekao je Klajn.

Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt istakao je da je uspeh zavisio od toga hoće li Hrvatska biti uskogrudna nacionalistička ili moderna evropska zemlja s kulturom tolerancije za sve nacije.

"Petnaest godina posle sve je potpuno jasno. Hrvatska je savremena evropska zemlja", ocenio je Galbrajt, preneli su hrvatski mediji.

U dvorištu dvorca Adamovića u Erdutu ministar Petar Čobanković otkrio je spomen-ploču postavljenu povodom 15. godišnjice Erdutskog sporazuma. Pokrovitelj skupa je Vlada Hrvatske.

Potpisivanjem Osnovnog sporazuma o području Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema završeno je ratno stanje, a počela mirna reintegracija tih krajeva u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Erdutski sporazum su 12. novembra 1995. potpisali tadašnji visoki funkcioner Hrvatske Hrvoje Šarinić i ministar spoljnih poslova tadašnje SRJ Milan Milutinović.

Svedoci sporazuma bili su američki ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt i mirovni posrednik UN Torvald Stoltenberg.

Mostovi između Bogojeva i Erduta

Sporazum je potpisan na osnovu prethodnog dogovora tadašnjih predsednika Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića na mirovnoj konferenciji u Dejtonu.

Sporazumom je bilo predviđeno prelazno razdoblje od jedne do dve godine pod nadzorom UN, prelazna uprava misije svetske organizacije UNTAES-a i ustrojavanje višenacionalne policije, organizovanje lokalnih izbora i demilitarizacija 30 dana nakon razmeštanja međunarodnih snaga.

Sedam od 14 stavki sporazuma odnosilo se na zaštitu ljudskih prava, povratak izbeglica i prognanika, povrat imovine ili odštetu.

Razdoblje mirne reintegracije završilo se 15. januara 1998.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.