OVO SU DETALJI VELIKE AKCIJE HAPŠENJA U BEOGRADU! Saslušano 25 osumnjičenih koji su oštetili državu za 246 miliona - evo kako su se izjasnili

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Mar.2023, 09:14

OVO SU DETALJI VELIKE AKCIJE HAPŠENJA U BEOGRADU! Saslušano 25 osumnjičenih koji su oštetili državu za 246 miliona - evo kako su se izjasnili

Tužilaštvo je takodje donelo naredbe o zabrani raspolaganja u odnosu na nekretnine osumnjičenih

U Posebnom odelјenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušano je 25 pripadnika dve povezane grupe osumnjičenih za pranje novca i više poreskih prevara u vezi sa povraćajem poreza na dodatu vrednost, čime su oštetili budžet Republike Srbije za više od 246 miliona dinara.

Osim tri osumnjičena koji su se branili ćutanjem, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svi ostali su na saslušanju izneli svoje odbrane, tako što je 17 njih negiralo izvršenja krivičnih dela, a pet delimično ili potpuno priznalo izvršenje krivičnih dela.

Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da prema 23 osumnjičenih odredi pritvor. Za dvoje osumnjičenih je ukinuto zadržavanje i oni će se braniti sa slobode u daljem toku postupka.

Za troje osumnjičenih se još traga, a naredbom o sporodjenju istrage u ovom predmetu obuhaćeno ukupno 28 psumnjičenih. Radnje saslušanja u prethodnih 48 sati obavilo je 6 zamenika javnog tužioca. iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije zbog velikog broja osumnjičenih.

, luksuzno vozilo, kao i naredbu o zabrani raspolaganja novčanim sredstiima sa dinarskih i deviznih računa osumnjičenih i sa njima povezanih trećih lica.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela Poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost, neosnovano dobijanje i korišćenje kredita i druge pogodnosti, Pranje novca i Udruživanje radi vršenja krivičnih dela. Naredbom o sprovodjenju istrage obuhvaćeno je 20 muškaraca.

Kako se sumnja, muškarac i još jedna osoba za kojom se traga su kao lica koja upravlјaju sa više privrednih društava, od januara 2021. do jula 2022. godine organizovali grupu, uz pomoć osumnjičenih odgovornih lica i zaposlenih u tim privrednim društvima, kao i uz pomoć osumnjičenih odgovornih lica više privrednih društava sa kojima su organizatori grupe imali fiktivne poslovne odnose, kao i uz pomoć trojice muškaraca koji su vodili poslovnu dokumentaciju za ta privredna društva, da bi putem lažnih činjenica i sačinjavanjem faktura sa neistinitom sadržinom prikazivali lažni promet robe.

Kako se sumnja, oni su na osnovu toga podnosili poreske prijave poreza na dodatu vrednost neistinitog sadržaja Poreskoj upravi i izvršili nezakonit povrat pdv-a u ukupnom iznosu od 246.002.930 dinara, čime su za navedeni iznos oštetili budžet države Republike Srbije.

Takođe, dvojica muškaraca se sumnjiče da su u ime privrednog društva „Panatic sistem“ doo na osnovu lažno sačinjene dokumentacije konkurisali u Fondu za razvoj Republike Srbije radi nabavke opreme za proizvodnju i ugradnju betona, koji im je odobren, a koji su zatim, kako se sumnja, iskoristili u druge svrhe od onih za koji im je odobren, i tako oštetili budžet Republike Srbije za iznos od 58.521.980 dinara.

Kako se sumnja, novac dobijen od nezakonitog povrata poreza na dodatu vrednost i od neosnovano dobijenog kredita, osumnjičeni su iskoristili za kupovinu stanova, poslovnog prostora, skupocenih vozila, tehničke robe, kao i za sopstvene potrebe, u ukupnom iznosu višem od 117.500.000 dinara, pa su na taj način izvršili krivično delo Pranje novca.
Pogledaj vesti o: Nekretnine

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Detalji velike policijske akcije: Saslušane 23 osobe

Izvor: B92, 29.Mar.2023

U Posebnom odelјenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušano je 25 pripadnika dve povezane grupe osumnjičenih za pranje novca...Oni se sumnjiče za više poreskih prevara u vezi sa povraćajem PDV-a, čime su oštetili budžet Republike Srbije za više od 246 miliona...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.