OVO SU 4 NAJOTROVNIJE PECURKE U SRBIJI Evo kako da ih razlikujete od jestivih

Izvor: medio.rs, 22.Okt.2015, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO SU 4 NAJOTROVNIJE PECURKE U SRBIJI Evo kako da ih razlikujete od jestivih

Najopasnije gljive su po pravilu i najlepše, a na našim prostorima najotrovnija je zelena pupavka koja se lako meša sa divljim šampinjonima

Pupavka, panterovka, muhara i haringača četiri su od 30-ak najotrovnijih pečuraka u Srbiji, a neke od ovih ako se pojedu mogu biti smrtonosnije i od ujeda kobre.

Diplomirani inženjer šumarstva Dragić Tomić, predsednik Gljivarskog društva Valjevo kažu da su ove četiri vrste otrovnih gljiva i najčešće na našem području.
>> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << />
– Otrovnih pečuraka u Srbiji brojčano nema mnogo, ali su veoma česte i ima ih svuda, i ima ih i u proleće, i u leto i u jesen. Te najopasnije su po pravilu i najlepše, i imaju i kratku suknjicu. Veoma često toliko lepo izgledaju da vam sama ruka ide ka njima, dakle, lepih se, kao i u životu, treba čuvati – kaže Tomić.

Od svih otrovnih pečuraka, najviše se treba čuvati zelene pupavke, jer ukoliko dođe do trovanja sa njom, ono može da se završi smrću.

Foto: Wikimedia/Archenzo

– Jedan šešir pupavke je dovoljna smrtna doza za tri čoveka. Njoj je slična zelena zeka i umesto nje se lako može ubrati zelena pupavka. Takođe, bela pupavka i divlji šampinjon su isti kad se pogledaju odozgo. Ali, zelena pupavka uvek ima bele listiće, a šampinjoni nikada nemaju bele već su u mladosti oni prvo rozikasti, a sa starošću polako tamne i budu kao čokolada – objašnjava naš sagovornik.

Foto: Gljivarsko društvo Valjevo

S obzirom na to da naš narod dosta bere i lisičare i vrganje, pitamo ga sa kojim pečurkama otrovnicama se oni mogu pomešati.

– I vrganji i lisičare pripadaju manje rizičnim gljivama. Naime, sve gljive koje imaju sunđer odozgo, manje su rizične. Vrganji, eventualno, mogu da se zamene sa ludarom, ali ko je jednom sakupljao vrganje on neće pogrešiti. A, što se tiče lisičarki, one se često mešaju sa zavodnicama, ali ko nauči kako one izgledaju, takođe, neće pogrešiti – priča Tomić.

Foto: Gljivarsko društvo Valjevo

Ova jela nikako ne smete da podgrevate! Otrovaćete se!

On ističe da je prilikom branja gljiva, neophodan oprez jer pravilo kod sakupljanja ne postoji. Naime, mora se poznavati svaka pečurka i u nju biti ne 100 nego 200 odsto siguran.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.