OTKRIVENA MASOVNA GROBNICA U DVORIŠTU ŠKOLE U KANADI: Pronađeni ostaci 761 deteta, ustanovom upravljala crkva

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2021, 14:34

OTKRIVENA MASOVNA GROBNICA U DVORIŠTU ŠKOLE U KANADI: Pronađeni ostaci 761 deteta, ustanovom upravljala crkva

Ostaci 761 deteta pronađeni su u masovnoj grobnici na mestu nekadašnjeg internata u južnom Saskatchevanu u Kanadi.

Masovna grobnica otkrivena je u četvrtak od strane udruženja autohtonog naroda Konvas, koji nastavlja svoju misiju da razotkrije eksploataciju i "kulturni genocid" svojih predaka.

Šef Konvasa Kadmus Delorme rekao je novinarima da veruju da su nadgrobni spomenici ili markeri u srednjovekovnoj indijskoj rezidencijalnoj školi namerno uklonjeni. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Šef Bobi Kameron iz Federacije suverenih domorodačkih prvih nacija tokom konferencije za štampu rekao je: "Ovo je bio zločin protiv čovečnosti, napad na prve nacije."

- Jedini zločin koji smo ikada počinili kao deca je što smo rođeni kao Indijci, rekao je, pre nego što je obećao da domorodački narod neće stati dok ne budu pronađena sva "tela" žrtava.

Srednjovekovnu indijsku rezidencijalnu školu vodila je Rimokatolička crkva od 1899. do 1997. godine i bila je jedna od mnogih obaveznih internata koje je finansirala kanadska vlada.

Devet godina ranije osnovana je indijska rezidencijalna škola Kamlups sa ciljem da prisili domorodačku decu da se uklope u društvo.

Načelnica Rozane Kasimir rekla je da je zajednica dugo sumnjala da u školi postoji groblje pre nego što je to dokazala.

Neki od otkrivenih ostataka bila su deca uzrasta od tri godine.

Više od 150.000 dece Prvih nacija bilo je podvrgnuto stravičnom "obrazovanju". Oduzimani su porodicama, smeštani u bedne uslove i seksualno i fizički zlostavljani.

Učenicima je bilo zabranjeno da govore na svom maternjem jeziku i bilo je uobičajeno da se nikada više ne spajaju sa porodicama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.