OČEKUJE SE UZIMANJE I DAVANJE OBE STRANE Kristofer Hil o dijalogu u Briselu, otkrio koliko je cilj ostvariv

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2023, 20:16

"OČEKUJE SE UZIMANJE I DAVANJE OBE STRANE" Kristofer Hil o dijalogu u Briselu, otkrio koliko je cilj ostvariv

Prema Hilovim rečima, SAD pažljivo prate istrage u Beogradu i Prištini.

Ambasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil, izjavio je da je prerano reći da je dijalog Beograda i Prištine neuspešan.

Hil je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), dan nakon sastanaka premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija, i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, s evropskim zvaničnicima u Briselu, rekao da nije očekivao "potpuni uspeh" >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tih pregovora, te da je njegovo očekivanje povratak za pregovarački sto.

- I mislim da je, u tom kontekstu, to bio važan sastanak. Obe strane su došle na sastanak. Sada nam ostaje da vidimo (nastavak dijaloga). Međutim, jasno je da to nije rešilo sve probleme koji ostaju - rekao je.

Cilj dijaloga je, kako je istakao, političko rešenje koje od obe strane očekuje "uzimanje i davanje".

Veoma je teško izmeriti koliko je cilj blizu, jer se do njega nije stiglo, rekao je i dodao da je proces dijaloga prekinut veoma teškom situacijom u Banjskoj što je dosta naštetilo celokupnom procesu.

- Fokus je na tome da saznamo šta se tačno dogodilo, ko je odgovoran. I na kraju, da stvorimo okolnosti u kojima se to više ne može ponoviti - naglasio je američki ambasador.

Prema njegovim rečima, SAD pažljivo prate istrage u Beogradu i Prištini.

- Mislim da je (dijalog) dobio veliku pažnju, na visokom nivou, u Evropskoj uniji. Bilo je važno videti učešće predsednika Francuske, kancelara Nemačke. Tako da mislim da su Evropljani uspostavili vrlo visok nivo angažmana - rekao je Hil.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.