Novi moždani implant sada u službi slepih i slabovidih

Izvor: Piplmetar.rs, 13.Maj.2024, 07:30

Novi moždani implant sada u službi slepih i slabovidih

Napredak u tehnologiji otvara vrata novim mogućnostima za osobe sa oštećenim vidom. Tim istraživača sa univerziteta u Frajburgu, pod vođstvom dr Marije Asplund, razvio je minijaturni moždani implant za vid, opremljen elektrodama veličine neurona, koji bi mogao da pruži nadu slepim osobama da ponovo vide. Implanti za vid već su prisutni u medicini od sredine devedesetih godina prošlog veka, ali dosadašnje metode nailazile su na ograničenja zbog veličine elektroda i korozije metala.
Inovacija u novim moždanim implantatima leži u mikroskopskim elektrodama koje omogućavaju ugradnju većeg broja elektroda na jedan implant. To omogućava detaljniju stimulaciju mozga, stvarajući jasniju sliku za pacijente. Važnost detalja je...

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.