Nova runda dijaloga Beograda i Prištine sutra u Briselu

Izvor: RTS, 17.Jul.2018, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine sutra u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Briselu s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, u novoj rundi razgovora o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Sastanak kojem će prisustvovati i šefica diplomatije EU Federika Mogerini, trebalo bi da počne oko devet časova ujutru i da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << završi se rano popodne, saznaje Tanjug u Briselu.

Prema nezvaničnim informacijama, očekuje se da pored Hašima Tačija u delegaciji Prištine budu i premijer Ramuš Haradinaj i predsednik parlamenta Kadri Veselji.
U delegaciji Beograda će, pored predsednika Vučića, biti i šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Šefica diplomatije EU Federika Mogerini, koja će biti domaćin ovog sastanka, najavila je da će se na sastanku u sredu "sagledati dosadašnji napredak u razgovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji i isplanirati sledeće korake i sastanke kako bi se osiguralo da se rad između obe strane nastavi intenzivnim tempom".
Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kaže da će se na sutrašnjem sastanku razgovarati o napretku u postizanju sporazuma o celovitoj normalizaciji odnosa, ali i o intenziviranju rada na sveobuhvatnom sporazumu.
Sutrašnja runda razgovora će, kako je navela, početi odvojenima sastanicima Federike Mogerini sa obe delegacije, a potom će uslediti trilaterani sastanak. Kocijančić je navela mogućnost razgovora "u različitim formatima" i "bez prisustva Federike Mogerini".
Nije, međutim, mogla da potvrdi da li će uskoro biti održana još jedna runda razgovora predsednika Srbije i Kosova.
"Za nas je važno da je rad u toku i da su kontakti redovni", navela je Kocijančić.
Na kraju prethodne runde razgovora, koja je održana 24. juna u Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da srpska strana u razgovorima traži kompromisno rešenje i "bori se za da dobije nešto, a ne ništa".
Istovremeno, Vučić je naglasio i da je postignut važan dogovor da se svi problemi rešavaju u miru, poštujući jedni druge i garantujući bezbednost građana.
Prištinska strana je nakon prethodne runde dijaloga poručila postoji "dobar momentum i pravo vođstvo za postizanje sprazuma".
U međuvremenu, na KiM su uhapšena petorica Srba za koje se sumnjalo da su pretili srpskim pripadnicima KBS-a da napuste ovu formaciju.
Posle intrevencije zvaničnika iz Beograda i najave mogućeg prekida dijaloga zbog tog incidenta, privedeni su pušteni istog dana.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić i Tači sutra u Briselu o sporazumu o normalizaciji

Izvor: Blic, 17.Jul.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Briselu, na novoj rundi razgovora o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Nastavak na Blic...

Železnjak: EU će razbiti Srbiju na NATO protektorate

Izvor: Vostok.rs, 17.Jul.2018

Separatni dogovor sa samoproglašenom Prištinom, na koji spoljnopolitička služba EU prisiljava vlasti Srbije, ima za cilj da dokumentuje podelu Srbije na kosovsko-albanski i srpski deo, saopštio je član Komiteta Državne dume za međunarodne odnose, Sergej Železnjak, navodi se na sajtu partije...

Nastavak na Vostok.rs...

"TRI TEME ZA RAZGOVOR" Haradinaj potvrdio: Putujemo sutra u Brisel

Izvor: Blic, 17.Jul.2018

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da će sutra lideri privremenih kosovskih institucija putovati u Brisel na, kako je rekao, sastanak sa zvaničnicima EU.

Nastavak na Blic...

KOSOVSKA IGRA PRESTOLA Zašto je prištinska delegacija danas u Briselu u PROŠIRENOM SASTAVU

Izvor: Blic, 18.Jul.2018, 06:25

Prištinska delegacija pojaviće se danas u Briselu, na razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u proširenom sastavu. Tamo će se po prvi put osim kosovskog premijera Hašim Tačija, koja je glavni pregovarač, kosovski premijer Ramuš Haradinaj, predsednik Skupštine Kadri Veselji,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.