Nije bilo genocida ni nad Hrvatima niti nad Srbima

Izvor: Vesti-online.com, 18.Feb.2014, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

''Nije bilo genocida ni nad Hrvatima niti nad Srbima''

Genocida nije bilo niti nad Hrvatima niti nad Srbima na teritoriji Hrvatske u ratu tokom devedesetih godina. Zato su i tužba i protivtužba pravno neosnovane, kaže za ''Danas'' najpoznatiji hrvatski advokat Ante Nobilo, povodom rasprave koja počinje 3. marta pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid tokom rata u Hrvatskoj, od 1991. do 1995. godine.

Da li je bilo pametnije da su tužbe povučene?

- Bilo bi pametnije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Genocida, na svu sreću, nije bilo. Pravna situacija je nesporna i ona proizilazi iz prakse međunarodnih sudova. Od vaganja dve vlade i odluke za povlačenje tužbi izlazimo iz domena prava i ulazimo u sferu čiste politike - tajminga i trenutka kada vladama Hrvatske i Srbije odgovara da načine takav potez i povuku tužbe, a da ne naprave sebi političku štetu.

Da li će do početka procesa doći trenutak kada će tužbe, ipak, biti povučene?

- Očigledno da taj trenutak, bar što se tiče Hrvatske, nikako da dođe. Hrvatska politika je postavila niz uslova pod kojima bi mogla da povuče tužbu, ali to nisu pravni uslovi niti su u neposrednoj vezi sa samom tužbom - poput povratka kulturnog blaga ili zahteva za podatke o nestalim osobama. Faktički, traži se jedan ''elegantan'' politički izlaz da se tužba povuče, a da vlastima u Hrvatskoj to ne donese štetu.

U pitanju su političke kalkulacije?

- Kad čitate između redova, vidite da su i sami političari svesni da su obe tužbe besmislene, ali niko nema dovoljno političke hrabrosti da ih povuče. Poznajući situaciju, Vladi Hrvatske će najmanje štetiti ako ne odustane od tužbe jer su ti procesi dugi, a ona računa da će politička naplata doći u neko drugo vreme, kada vladu budu činili neki drugi ministri. Kalkuliše se sa time da bi odluka o povlačenju u jednom delu hrvatske javnosti mogla izazvati negativne reakcije, a desno-nacionalistička opozicija bi to i te kako mogla da iskoristi u borbi za vlast.

Mogu li se tužbe povući nakon što proces počne?

- Kad proces počne, postoji mogućnost vansudske nagodbe. Vlade treba da imaju u vidu da je to teže učiniti što vreme bude dalje odmicalo, kao i da će troškovi suđenja biti sve veći.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Nobilo: Nije bilo genocida, tužbe su neosnovane

Izvor: Mondo, 19.Feb.2014, 09:14

Genocida nije bilo ni nad Hrvatima niti nad Srbima na teritoriji Hrvatske u ratu tokom devedesetih godina i zato su..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.