Neizvesni ugovori sa izvođačima  za Južni tok

Izvor: Blic, 10.Jun.2014, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvesni ugovori sa izvođačima za Južni tok

U „Srbijagasu“ nisu mogli da potvrde „Blicu“ da će u junu potpisivati ugovore sa izvođačima na gasovodu.

Odgovor na to pitanje nismo uspeli da dobijemo ni od generalnog direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića koji juče nije želeo da komentariše aktuelna dešavanja oko „Južnog toka“.

Potpredsednik Vlade dr Zorana Mihajlović rekla je za „Blic“ prekjuče da je Bugarska čvorište i dok se ne okončaju razgovori Bugarske sa Briselom i EU sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rusijom, da bi to značilo odlaganje radova u našoj zemlji.

Međutim, premijer Aleksandar Vučić juče je rekao da će Srbija nastaviti da radi na realizaciji „Južnog toka“ po utvrđenom planu. Eventualnu odluku o odlaganju doneće Vlada, dodaje Vučić.

Budućnost projekta „Južni tok“ u Srbiji nije ugrožena, kažu i u kabinetu predsednika Tomislava Nikolića. Prema rečima Stanislave Pak, savetnice, ohrabruje stav premijera po ovom pitanju.

Aleksandar Antić, ministar energetike za „Blic“ otkriva da Vlada o ovom pitanju ima stalne konsultacije.

(+) Kliknite za uvećanje

- Mi svakako moramo da uvažimo obaveze koje smo prihvatili na putu prema članstvu EU. Projekat „Južni tok“ je od velikog značaja za razvoj i energetsku stabilnost Srbije, kao i Evrope, on nadilazi pojedinačne odluke nacionalne vlade. Verujem da će razgovori EU i Rusije i učesnica u projektu sve razjasniti - kaže Antić.

Stručna javnost saglasna je sa stavom potpredsednice i ministarke infrastrukture Zorane Mihajlović da, ukoliko se na duže vreme zaustavi gradnja gasovoda u Bugarskoj, to može odložiti gradnju i u našoj zemlji.

„Gasprom“ povećao isporuke Evropi

U „Gaspromu“ juče nije bilo moguće dobiti reakciju na odluku Bugara da suspenduju radove na „Južnom toku“. Podsećaju da su u prva tri meseca povećali isporuku gasa u EU za 2,6 odsto - na 42,7 milijardi kubnih metara, a da je Evropa u isto vreme smanjila količine gasa koje kupuje od drugih partnera.

Predsednik Odbora za energetiku ruske Dume Igopr Gračev izjavio je juče da Rusiji nije potreban „Južni tok“, jer bi moglo da bude problema kao i sa ukrajinskim gasovodom, ali da je sdada kasno za odustajanje od tog projekta zbog uloženih sredstava.

- Verujem da je u pitanju samo politička igra i da će Bugarska vrlo brzo nastaviti izgradnju „Južnog toka“. U pitanju je evropski, a ne ruski projekat. U njemu „Gasprom“ učestvuje sa 51 odsto, ostali partneri su isključivo iz Evrope, pre svega iz Nemačke i Italije. Za nas je to od strateškog značaja i ne sme se odustati, kaže za „Blic“ Vojislav Vuletić, predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije.

U Vladi su vrlo svesni da bi odluka o suspenziji gradnje „Južnog toka“ u Bugarskoj, ako u kraćem roku ne dođe do dogovora između EU i Rusije po svim otvorenim pitanjima, mogla da utiče i na sudbinu ovog posla u Srbiji. Ali, s druge strane, šteta od odustajanja je mnogo veća.

Srbija je, iz budžeta, prošle godine uplatila 75 miliona evra. Formirana je zajednička kompanija u Švajcarskoj i ćerka kompanija u Srbiji. Donet je Zakon o „Južnom toku“ i Zaključak Vlade o poveravanju delatnosti od opšteg interesa, o kome ćemo morati još razgovarati sa Komisijom EU, a koji je neophodan da bi se brzo uradila eksproprijacija oko 10.000 parcela potrebnih za gradnju „Južnog toka“.

Potpisan je i ugovor o transportu gasa - po kome „Gasprom“ unapred zakupljuje sto odsto kapaciteta na 15 godina. Pregovora se o kreditu „Gasproma“ od 275 miliona evra „Srbijagasu“ uz kamatu nižu od četiri odsto godišnje.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.