Izvor: Blic, 21.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naše dozvole u EU važe tek od 2007.

Naše dozvole u EU važe tek od 2007.

Trenutno nema šanse da bilo koja zemlja EU prizna našu vozačku dozvolu, pošto naša i njihova kategorizacija saobraćajnih dozvola nisu iste, kao što nije ista ni kategorizacija vozila - kaže za 'Blic' Milan Vujanić, profesor na katedri za bezbednost saobraćaja na Saobraćajnom fakultetu.

Međutim, od 1. januara 2007. u Srbiji bi trebalo da počne da važi Zakon o prekršaju, a uz njega će početi da važi i Zakon o saobraćaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čije će novine dovesti do priznavanja naših vozačkih dokumenata. Do tada i ukoliko se zakon o saobraćaju na primer usvoji neće moći da važi bez zakona o prekršaju, koji na snagu stupa tek od 2007. Upravo tada, kad ovi zakoni stupe na snagu, EU će moći da prizna saobraćajne dozvole Srbije. Zakon o prekršaju, kao i Zakon o saobraćaju predviđaju dosta novina kojih u Srbiji trenutno nema, zbog čega dozvole Srbije još ne važe.

Usklađivanje zakona sa EU

- Da bi naše dozvole važile van granica potrebno da se naši Zakoni o saobraćaju i prekršaju usklade sa evropskim. Tako kod nas imate B dozvolu, dok su u Evropi to dozvole B i B1 kategorije. Od 2007. postojeće dozvole Srbije prevešće se u novu kategorizaciju pa će tako dozvole B kategorije u Srbiji postati B1 kategorije po standardima EU i za njih neće morati u Srbiji ponovo da se polaže. Nove vozačke dozvole tamo će početi da važe i svako ko bude u EU živeo neće morati da polaže ponovo za vozačku dozvolu, već će važiti dozvola Srbije - kaže Vujanić.

U Nemačkoj, na primer, postoje B i BE (B1) kategorije. B kategorija je za vozila do 3,5 tone, koja mogu da vuku i kolica težine do 750 kilograma. Svi ostali vozači koji imaju automobile teže od 3,5 tone ili prikolicu težu od 750 kilograma moraju da poseduju dozvole BE kategorije.

Nova pravila

- Trenutno je takva situacija da naše vozačke dozvole ne važe, već se moraju vaditi međunarodne, čija je kategorizacija ista, kao i u našim domaćim dozvolama. Sa tom vozačkom dozvolom u Nemačkoj, na primer, možete da vozite dok tamo boravite nekoliko dana, ali čim dobijete boravišnu dozvolu sa vozačkom dozvolom možete da vozite još godinu dana, a posle toga morate da polažete za nemačku saobraćajnu dozvolu - kaže Vujanić.

Zakon o prekršaju u Srbiji inače predviđa kaznene poene, isto kao i u EU. Za 18 kaznenih poena predviđen je gubitak dozvole i ponovno polaganje, posle čega se ponovo postaje vozač početnik.

- Početnička vozačka dozvola traje dve godine i za to vreme osoba ne sme da vozi vozilo bez punoletnog lica koje ima punu dozvolu, zatim ne sme da vozi maloletno lice napred i od 23 sata do 5 ujutru. Za preticanje preko pune linije ili prelazak kroz crveno dobija se šest kaznenih poena. Vozačke dozvole biće kao kreditne kartice na kojima će elektronski biti utisnuta slika vlasnika dozvole - objašnjava Vujanić. M. C.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.