Najviše  nezaposlenih između 40 i 50   godina

Izvor: Blic, 09.Okt.2009, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše nezaposlenih između 40 i 50 godina

Sombor - Broj nezaposlenih u Somboru od kraja prošle godine do kraja septembra ove godine veći je za 930, što je u procentima 14 odsto. Broj nezaposlenih povećan je zbog toga što je veliki broj radnika zaposlen na određeno vreme ostao bez posla, bez posla su ostali i radnici zbog likvidacije ili stečaja u preduzećima, kao i radnici koji su u svojim firmama postali tehnološki višak. Koliko je teško u Somboru doći do posla ilustruje podatak da se za 80 radnih mesta koliko će uskoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Somboru otvoriti "Merkator" prijavilo 1.200 nezaposlenih.

Broj nezaposlenost u Somboru počeo je da raste krajem prošle godine, a taj trend nastavljen je i ove godine. Po povećanju broja nezaposlenih Sombor prednjači u odnosu na ostale opštine okruga. U Kuli je nezaposlenost povećana za 2,9 odsto, Odžacima 2,4, a u Apatinu je manja za 5,3 odsto.

- Povećanje boja nezaposlenih došlo je u vreme kada je kulminirala ekonomska kriza. Prvo su bez posla ostali zaposleni na određeno vreme, radnici čije su firme otišle u stečaj ili likvidaciju i radnici koji su u svojim preduzećima postali tehnološki višak - kaže Sekula Tanjević, direktor somborske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. Veliki broj radnika otkaz je dobio pre izmena Zakona o zapošljavanju, jer su poslodavci koristili mogućnost da radnicima daju sporazumni otkaz.

- Na taj način poslodavci su se vešto oslobađali radnika bez obaveze da im isplate otpremninu. Oni verovatno jesu u tim preduzećima bili tehnološki višak. Takvi radnici imali su pravo na novčanu naknadu Nacionalne službe za zapošljavanje, ali su ostali uskraćeni za otpremninu koju treba da im isplati firma u kojoj su radili - kaže Tanjević.

Otpuštanje velikog broja radnika promenilo je i starosnu strukturu nezaposlenih, pa je među nezaposlenim najviše onih između 40 i 50 godina. Upravo takvi i najteže nalaze zaposlenje.

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je trend povećanja nezaposlenih zaustavljen tek u septembru, a tome su doprinele podsticajne mere zapošljavanja koja finansira Pokrajina. Kroz programe zapošljavanja pripravnika, samozapošljavanje, novo zapošljavanje i javne radove na području Zapadnobačkog okruga biće zaposleno oko 2.000 ljudi.

Koliko je u Somboru teško doći do posla pokazuje i podatak da se za 80 radnih mesta u "Merkatoru" prijavilo čak 1.200 nezaposlenih. Kandidati su juče polagali test u nacionalnoj službi za zapošljavanje nadajući se poslu.

- Po struci sam daktilograf, ali sam radila kao trgovac. Bez posla sam nekoliko meseci i ovo je prvi konkretan razgovor za posao. Konkurisala sam za "Merkator", ali ne nadam se previše - kaže Dragana Miladinović iz Sombora.

- Posle isteka ugovora o radu na određeno vreme ostala sam bez posla, pre dva meseca. Prijavila sam se za "Merkator" za posao kalkulanta i kasira. Putujem iz Gakova i to je većini poslodavaca problem, jer čim kažem da sam putnik odgovor je "ne dolazi u obzir"- kaže Jelena Banić iz Gakova.

Dragoslav Macanović iz Lugova bez posla je godinu dana.

- Radio sam kao magacioner. U Somboru kad izgubite posao jako je teško naći drugi, jer osim škole i iskustva treba i veza - kaže Dragoslav.

Nebojša Predojević ostao je bez posla pre dva meseca, jer se obim rada u firmi drastično smanjio pa je višak radnika otpušten.

- Konkurisao sam za prodavca tehničke robe - kaže Nebojša.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.