Najviša zgrada na svetu imaće i najbrži lift

Izvor: Blic, 07.Jun.2014, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviša zgrada na svetu imaće i najbrži lift

Kada 2018. bude otvorena, najviša zgrada na svetu, Kingdom tauer u Džedi, u Saudijskoj Arabija, imaće i najbrži lift na svetu, koji će ići brznom od 10 metara u sekundi. Model Kingdom tauera, buduće najviše zgrade na svetu. Kad bude dovršena trebalo bi da bude visoka čitav kilometar

Ovaj lift, proizvod jedne finske kompanije, putnike će prevoziti 660 metara u vis i koristiće tehnologiju poznatu kao Ultraroup, zasnovanu na užadi od ugljeničnih vlakana.

Okno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lifta: pogled od koga hvata vrtoglavica

Izuzetno laki kablovi znače da okna liftova mogu da bude duža, a samim tim i zgrade mogu da budu više. Dosadašnji čelični kablovi liftova su, naime, ograničavali visinu zgrada, jer je energija potrebna za podizanje samih kablova visinom eksponenicijalno rasla.

Novi, laki kablovi od uglejničnih vlakana omogućavaju da okna liftova budu duža, a samim tim i da nove zgrade budu još više

Novi kablovi su, međutim 90% lakši od dosadašnjih, a novi oblakoder bi, kada 2018. bude završen, trebalo da bude visok čitav kilometar.

Predstavnik finskog proizvođača liftova “Kone” Santeri Suaranta kaže da se, prema njihovim proračunima, brzina od 20 m/s još uvek može smatrati relativno prijatnom za putnike, mada će neki od njih možda osećati pritisak i pucketanje u ušima.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vrtoglavo: Najviša zgrada na svetu imaće i najbrži lift na svetu

Izvor: Svet, 08.Jun.2014, 01:31

Kada 2018. bude otvorena, najviša zgrada na svetu, Kingdom tauer u Džedi, u Saudijskoj Arabiji, imaće i najbrži lift na svetu, koji će ići brznom od 10 metara u sekundi. Ovaj lift, proizvod jedne finske kompanije, putnike će prevoziti 660 metara u vis i koristiće tehnologiju poznatu kao Ultraroup,...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.