Najveća pretnja sve bliža Srbiji, oni su najzagađeniji. Opasno je

Izvor: B92, 29.Avg.2023, 09:35

Najveća pretnja sve bliža Srbiji, oni su najzagađeniji. Opasno je

Zagađenje vazduha opasnije je za zdravlje od pušenja ili alkohola, a pretnja se pogoršava u njegovom globalnom epicentru Južnoj Aziji.

Stanje u Kini se ubrzano poboljšava, pokazalo je danas objavljeno istraživanje.

Ipak, sredstva za rešavanje tog izazova su samo delić iznosa posvećenog borbi protiv zaraznih bolesti, prema studiji Instituta za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu (EPIC).

Izveštaj o životnom indeksu kvaliteta vazduha otkrio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da zagađenje vazduha finim česticama, kao što su one iz izduvnih gasova vozila i industrije, šumski požari i drugo, ostaje najveća spoljna pretnja javnom zdravlju.

Ako bi svet trajno smanjio ove zagađivače u skladu sa granicama njihovog nivoa u vazduhu koje je postavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), prosečna osoba bi svom očekivanom životnom veku dodala 2,3 godine.

Glavni grad Indije, Nju Delhi, je "najzagađeniji megagrad na svetu" sa godišnjim prosekom od 126,5 mikrograma zagađenja česticama po kvadratnom metru.

Kina je, s druge strane, "postigla izuzetan napredak u pogledu svog rata protiv zagađenja vazduha" koji je počeo 2014, rekla je Krista Hasenkopf, direktorka programa za kvalitet vazduha u EPIC-u, za AFP.

Zagađenje vazduha u toj zemlji palo je za 42,3 odsto između 2013. i 2021. godine.

Ako se postignuće održi, prosečan kineski građanin će moći da živi 2,2 godine duže.

U Sjedinjenim Državama, zakonodavne mere kao što je Zakon o čistom vazduhu pomogle su da se smanji zagađenje za 64,9 odsto od 1970. godine, pomažući Amerikancima da žive 1,4 godine duže.

Sve veći rizik od šumskih požara povezan sa toplijim temperaturama i sušnijim uslovima zbog klimatskih promena izaziva naglo zagađenje.

Na primer, sezona požara u Kaliforniji 2021. dovela je do toga da je okrug Plumas dobio prosečnu koncentraciju finih čestica više od pet puta veću od smernica SZO.

Priča Severne Amerike o poboljšanju zagađenja vazduha poslednjih decenija slična je Evropi, ali i dalje postoje velike razlike između zapadne i istočne Evrope, pri čemu je Bosna i Hercegovina najzagađenija zemlja na kontinentu.

Bosna i Hercegovina je na 27. mestu sa mogućim dobitkom od 1,84 godine života uz poboljšanje kvaliteta zraka.

Na vrhu u Evropi, pored najboljeg Islanda, koji je na 221. mestu i ispunjava smernice SZO, nalaze se zemlje poput Finske, Švedske i Norveške koje su na 182, 181. i 180. mestu i čiji bi stanovnici dobili 0,01 do 0,06 godina života da bi ove zemlje ispoštovale preporuke SZO.

Od 245 analiziranih zemalja i teritorija, Hrvatska je na 74. mestu i njen prosečan stanovnik bi dobio 0,97 godina života uz poboljšanje kvaliteta vazduha u skladu sa smernicama SZO.

Australija se nalazi na visokom 241. mestu po čistom vazduhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.