Najlepše srpske ikone iz Mađarske na izložbi u Briselu

Izvor: Blic, 14.Feb.2013, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najlepše srpske ikone iz Mađarske na izložbi u Briselu

U Balaši Institutu − Kulturni servis Amabasade Mađarske, u Briselu, sinoć je svečano otvorena izložba Evropska kulturna raznolikost – Srpska crkvena umetnost u Mađarskoj.

Na otvaranju izložbe su govorili predstavnici Mađarske i Srbije: Žolt Nemet, zamenik ministra, državni sekretar, Ministarstvo spoljnih poslova, prof. Đerđ Šepflin, član Evropskog parlamenta i Komiteta za spoljne poslove i Karolj Gruber, ambasador, stalni predstavnik Mađarske u Političko-bezbednosnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << komitetu Evropske unije, i Bratislav Petković, ministar kulture i informisanja Srbije, dr Bojan Pajtić, predsednik Vlade AP Vojvodine i mr Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske.

Izložba se otvara sa blagoslovom vladike Lukijana, episkopa budimskog.

Izložba Srpska crkvena umetnost u Mađarskoj je rezultat projekta saradnje Muzeja Srpske pravoslavne eparhije budimske iz Sentandreje i Galerije Matice srpske na zaštiti srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj koje svedoči o viševekovnom prisustvu srpskog naroda na tom prostoru i razvoju umetničkog izraza kao dela bogate riznice srednjoevropske umetnosti.

Izložba obuhvata 39 ikona i bogoslužbenih predmeta iz srpskih crkava u Mađarskoj, u odabiru Koste Vukovića, kustosa sentandrejskog muzeja, koji su konzervirani i restaurirani u Galeriji Matice srpske tokom 2010. i 2011. godine.

Svako delo ili zastupljena serija nadovezuje se na različiti segment srpskog umetničkog nasleđa, ukazujući na još nedovoljno proučena pitanja, kao i na rad pojedinih malo poznatih slikara ili slikarskih radionica. Izložba pruža slojevitu i razgranatu sliku srpske crkvene umetnosti u Mađarskoj i brojne polazne tačke za buduća istraživanja.

Poseban segment čini predstavljanje konzervatorsko-restauratorskih radova kao doprinosa Galerije Matice srpske zaštiti kulturne baštine Srba u Mađarskoj.

Izložbu prati publikacija na engleskom jeziku sa tekstovima o istorijskom i umetničkom značaju predmeta i zbirki iz kojih potiču, konzervatorskim istraživanjima i rezultatima, katalogom izloženih dela i rezimeom na mađarskom jeziku, kao i flajer izložbe na engleskom jeziku.

Kustos izložbe je mr Kosta Vuković, Srpski crkveni muzej u Sentandreji (Mađarska). Nosioci projekta su: mr Tijana Palkovljević, upravnica i dr Daniela Korolija Crkvenjakov, pomoćnica upravnice Galerije Matice srpske, i Kristina Remenji, direktorica Balaši Instituta − Kulturni servis Amabasade Mađarske, u Briselu.

Izložba će biti otvorena do 8. marta 2013. godine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pajtić govorio na otvaranju izložbe srpskih ikona u Briselu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2013

BRISEL/NOVI SAD -..Predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić sinoć je u Briselu govorio na otvaranju izložbe "Evropska kulturna raznolikost, srpska crkvena umetnost u Mađarskoj". Na izložbi, na čijoj postavci su sarađivali Galerija Matice srpske i Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske iz...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.