Pajtić govorio na otvaranju izložbe srpskih ikona u Briselu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2013, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić govorio na otvaranju izložbe srpskih ikona u Briselu

BRISEL/NOVI SAD -

Predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić sinoć je u Briselu govorio na otvaranju izložbe "Evropska kulturna raznolikost, srpska crkvena umetnost u Mađarskoj". Na izložbi, na čijoj postavci su sarađivali Galerija Matice srpske i Muzej Srpske pravoslavne eparhije budimske iz Sentandreje, predstavljene su ikone i bogoslužbeni predmeti iz srpskih crkava u Mađarskoj.

Otvaranju izložbe u Balaši institutu - Kulturnom centru ambasade Mađarske, prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su republički ministar kulture i informisanja Bratislav Petković, državni sekretar u mađarskom Ministarstvu inostranih poslova Žolt Nemet, upravnica Galerije Matice srpske mr Tijana Palkovljević, potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, vladika Budimske eparhije Lukijan, veliki broj briselskih diplomata, poslanika i funkcionera Evropske unije, kao i predstavnici delegacija Srbije i Mađarske.

Smatrajući da je srpska kulturna baština deo evropske kulturne baštine, predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić je izjavio da je Vlada Vojvodine u potpunosti finansirala dolazak ove izložbe u Brisel.

Izloženo je 39 ikona i bogoslužbenih predmeta iz srpskih crkava u Mađarskoj, koji su konzervirani i restaurirani u Galeriji Matice srpske.

"Već tri godine radimo na ovom projektu zajedno sa Galerijom Matice srpske, jer želimo da pokažemo koliko su naša umetnost i kultura uticali na umetnost i kulturu drugih naroda. Nema ničeg prirodnijeg nego da Pokrajinska vlada bude nosilac jedne ovakve inicijative, jer je Vojvodina, sa svojim različitim kulturama, tradicijama i jezicima, najbolja preporuka za ulazak Srbije u Evropsku uniju", poručio je Pajtić i najavio da će Pokrajinska vlada i dalje biti nosilac projekata koji promovišu prožimanje različitih kultura i jezika, i koji promovišu ono što je učešće srpske kulture u evropskoj kulturi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.