Na izmene zakona o izgradnji oko 200 amandmana

Izvor: Press, 07.Dec.2014, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na izmene zakona o izgradnji oko 200 amandmana

Poslanici Skupštine Srbije nastaviće sutra rad pretresom oko 200 amandmana na izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji.
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kada počne njegova primena, omogućiti da se građevinska dozvola dobije za pet dana, a sve potrebne dozvole na jednom šalteru i u roku od 28 >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dana umesto dosadašnjih 240.

Predložene izmene, prema rečima Mihajlovićeve, daju preglednost i jasne kriterijume i omogućava investitoru, domacem ili stranom da, kada želi da nešto uradi dolazi na jedna šalter koji ce biti u svakoj lokalnoj samoupravi i na tom jednom šalteru dobije inforamcije.

Ukoliko već ima informaciju, na taj šalter donosi idejno rešenje, objasnila je Mihajlović.

Ona je dodala da su određeni podzakonski akti vec pripremljenii, da pocinje i priprema lokalnih samouprava, što ce dovesti do promene pogleda na odgovornost.

Mihajlović je najavila i da će se sa izdavanjem elektronskih građevinskih dozvola u Srbiji poceti u drugoj polovini sledece godine.

"Deo podzakonskih akata je vec spreman, a ostatak ce biti završen do 15. februara", rekla je Mihajlović.

Poslanici većine tokom načelne rasprave ocenili su da će izmene stvoriti mogucnost otvaranja prostora za gradnju i investiranje u Srbiji, deo opozicije je izneo stav da su rešenja solidna, dok DS smatra da su rešenja loša.

Poslanik demokrata Jovan Markovic rekao je da je najveca zamerka te stranke odustajanje od planske dokumentacije, a da je neophodno da se utvrde rokovi do kada ce lokalne uprave izraditi planove termoregulacije i sve druge planove koje su bili u obavezi da urade do septembra 2012.

“Niste naveli obavezu lokalnih samouprava da taj posao moraju da urade do 1. marta iduce godine i sumnjam da imate viziju kako ce se ovaj zakon primeniti. Zato bi bilo dobro da se primena zakona odloži za 1. januar 2016”, rekao je Markovic u parlamentu.

Prema nejgovom mišljenju, i ukidanje Agencije za prostornno planiranje nije dobar potez i to je ujedno i druga velika zamerka demokrata.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.