NOVI METEOALARMI ZA SRBIJU! RHMZ izdao upozorenja - ovi delovi su na najvećem udaru

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2023, 12:17

NOVI METEOALARMI ZA SRBIJU! RHMZ izdao upozorenja - ovi delovi su na najvećem udaru

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) se navodi da je cela Srbija u žutom meteoalarmu zbog visokih temperatura.

Danas će, prema aktuelnoj prognozi, duvati slab vetar, promenljivog smera. Jutarnja temperatura će se kretati od 10 stepeni na jugu do 20 stepeni Celzijusovih na severu Srbije. Maksimalna dnevna temperatura se očekuje do 33 stepena.

Vremenska prognoza predviđa da će u subota biti sunčana, a u nedelju se, uz promenljivu oblačnost i kišu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << očekuju lokalni pljuskovi s grmljavinom sredinom dana na severu, a posle podne i uveče ponegde i u ostalim krajevima, dok će se na jugu zadržati suvo i veoma toplo.

Maksimalna dnevna temperatura za nedelju, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) je 35 stepeni, a najniža 11 i to na Kopaoniku.

U danima potom malo svežije, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i lokalnu pojavu kiše i pljuskova s grmljavinom.

Maksimalna temperatura će u većini mesta biti u intervalu od 26 do 33 stepena.

U celoj Srbiji danas je na snazi žuti meteoalarm zbog visokih temperatura. Žuti meteoalarm označava da vreme potencijalno može biti opasno.

RHMZ navodi da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali da je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

- Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike - savetuje RHMZ kada je upaljen žuti meteoalarm.

U nedelju je, prema najnovijem meteoalarmu objavljenom na sajtu RHMZ, skoro cela Srbija je u narandžastom meteoalarmu i to zbog kiše, grmljavine i visokih temperatura, u zavisnosti od dela Srbije.

U žutom će biti samo Banat i Bačka.

U opisu šta tačno znači kada je upaljen narandžasti meteoalarm na sajtu RHMZ piše: "Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe".

U ponedeljak, utorak i sredu, temperature će biti do 30 stepeni Celzijusovih, ali, kako sada prognoze kažu, u četvrtak sledi skok na 36. podeok, koliko je prognozirano za Beograda, ali i do 38, koliko je predviđeni maksimum za Niš.

A kako ćemo se osećati danas i sutra? Evo šta kaže bio biometeorološka prognoza objavljena na sajtu RHMZ.

Očekivana biometeorološka situacija imaće relativno povolјan uticaj na većinu hronično obolelih i osetlјivih osoba. Izvestan oprez se savetuje osobama sa srčanim problemima. Meteoropatske reakcije mogu biti izražene u vidu glavobolјe. Preporučuje se umerena fizička aktivnost i primena adekvatne UV zaštite.

Očekivane biometeorološke prilike nepovolјno će uticati na osetlјive osobe. Tegobe su moguće kod hroničnih bolesnika, a posebno se astmatičarima i osobama sa povišenim krvnim pritiskom preporučuje da poslušaju savete lekara. Kod meteoropata će najizraženiji biti reumatski bolovi i glavobolјa. Učesnicima u saobraćaju je potrebno povećanje opreznosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.