NEMAM MATERICU, ALI HOĆU DA BUDEM MAJKA Ispovest žene iz Duvaništa rođene sa retkim sindromom

Izvor: Blic, 22.Dec.2016, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NEMAM MATERICU, ALI HOĆU DA BUDEM MAJKA" Ispovest žene iz Duvaništa rođene sa retkim sindromom

Kristina Savić (31) iz Duvaništa kod Šapca imala je svega 17 godina kada su lekari otkrili da se rodila bez materice, organa bez koga ne može da postane majka.

Surogat materinstvo ili presađivanje materice jedine su joj opcije koje, nažalost, u Srbiji još uvek nisu dozvoljene.

Ona je jedna u 5.000 žena, koje se rode bez materice, sa takozvanim Majer Rokitanski Kuster Hauser sindromom, a to je stanje koje karakteriše nedostatak materice i dela vagine. Rođena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je kao blizanac i ovakav poroblem mnogo češće se javlja kod njih. Na svu sreću, njena sestra nema ovaj problema, dok Kristina ima samo vaginalni kanal i zdrave jajnike. Jednom mesečno joj rade hormoni i imao osećaj kao da ima ciklus.

Da je na neki način obeležena, kako objašnjava, saznala je sasvim slučajno. Od roditelja je krila da još nema menstrualni ciklus.

- U jednom trenutku su i oni shvatili da sam već u godinama kada je trebalo taj period da dođe, pa me je tata odveo kod lekara. Sećam se da je lekar zvao svoju kolegenicu i gledali su me oboje u čudu - priča Kristina na početku razgovora.

Tada tim novim saznanjima nije pridavala veliku važnost, niti je razmišljala da će je jednog dana to najviše boleti. Njeni roditelji su vest tragično shvatili i videla je da zbog toga pate.

- Tek kada su moje drugarice počele da se udaju, rađaju decu, krenula sam i ja da razmišljam o svemu. I onda kreće taj bol, prepispitivanja. Često sam se pitala ko sam ja. Da li sam uopšte žena - pojašnjava Kristina.

Kako je bivala sve starija, sve joj je bilo teže. Najviše su je pogađale i teško joj padale priče okoline, poput onih - "neće se nikad udati".

A onda je upoznala Nebojšu (34) s kojim se zabavljala četiri godine i sada su već šest godina u braku.

- Roditelji su uvek mi govorili da pričam samo istinu jer će se naći neko ko će da me voli ovakvu kakva jesam. I sada nakon svih ovih godina, nikada mi nije prebacio. Ja sam ga u kriznim trenucima pitala zašto me je oženio, ali njegova ljubav je bila jača od svega toga - kroz osmeh kaže Kristina.

Objašnjava da je teško ustajati ujutru bez obaveza i da se oseća nepotpuno i prazno.

- Smatram da imam pravo da se lečim od steriliteta. Ako je surogat materinstvo moj lek, onda kao građaninu ove zemlje na to imam pravo - ističe Kristina.

Druga opcija joj je presađivanje materice, ali kod nas ni ova opcija nije dozvoljena, jer još nije dozvoljeno da se materica transplantira.

Uteha devojka iz Amerike sa sličnim problemom

Poremećaj sa kojim se suočila Kristina ima jedna u 5.000 žena. Kristina ne poznaje nijednu ženu koja ima ovaj problem u Srbiji, a uteha joj je jedna devojka iz Amerike koja ima sličan problem.

Rešenje u Građanskom zakoniku

Predloženo rešenje za Kristinin nalazi se u nacrtu Građanskog zakonika, u kome se pominje surogat majčinstvo.

Po nacrtu zakonika, ako se surogat majčinstvo legalizuje, ono bi bilo dozvoljeno samo sklapanjem ugovora između državljana Srbije ili osoba koje borave u Srbiji najmanje tri godine, u cilju sprečavanja "reproduktivnog turizma", odnosno zloupotrebe da stranici dolaze u Srbiju u potrazi za surogat majkom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.