NAPRAVILI DVE KOBNE GREŠKE? Crnogorska policija ove stvari NIJE SMELA da dozvoli: Stručnjaci za bezbednost o masakru na Cetinju

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Avg.2022, 08:53

NAPRAVILI DVE KOBNE GREŠKE? Crnogorska policija ove stvari NIJE SMELA da dozvoli: Stručnjaci za bezbednost o masakru na Cetinju

Stručnjaci za bezbednost smatraju da policajci nisu smeli da oklevaju da upotrebe vatreno oružje i spreče Cetinjanina Vuka Borilovića da nastavi s napadom koji je rezultirao nezapamćenim masakrom, pišu podgorički mediji.

Takođe, iz Uprave policije (UP) morali su u što kraćem roku – najkasnije sat ili dva nakon događaja – da obaveste javnost o dešavanjima makar osnovnom informacijom, kako bi sprečili uznemirenje javnosti.

To su za medije kazali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << eksperti koji su radili u hrvatskoj i srpskoj policiji – penzionisani hrvatski policijski funkcioner Mladen Gojun i pukovnica srpske policije u penziji Slavica Radovanović.

S njihovim stavovima saglasni su i iskusni crnogorski policajci, takođe penzionisani, ali nijedan od njih nije želio javno da komentariše nezapamćeni zločin na Cetinju, niti postupanje njihovih bivših kolega tokom krize u naselju Medovina.

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima (član 79), policajac može upotrebiti vatreno oružje i pre nego što upozori onoga prema kome će pucati "ako je ugrožen njegov život ili život drugih lica".

Na Cetinju je pre dva dana ubijeno deset, a teško ranjeno šest ljudi. Među ubijenima je i dvoje dece. U nezapamćenoj tragediji ubijen je i napadač Borilović.

Sumnje u efikasnost policijske akcije su dodatno pojačane informacijom da je Borilovića usmrtio sugrađanin, koju je saopštila viša državna tužiteljka Andrijana Nastić.

Iz UP su saopštili da se i dalje utvrđuju okolnosti da li je Borilovićeva smrt nastupila kao posledica teškog ranjavanja u sukobu s policijom ili "naknadnog ispaljivanja projektila na za sada tačno neutvrđen način od strane građanina".

U juče poslatom saopštenju, u kom su detaljno opisali svoje viđenje nezapamćenog zločina u prestonici, iz UP nisu razjasnili nekoliko pitanja – koliko je vremena prošlo od kada im je prijavljena pucnjava do momenta kada su prvi policajci stigli na lice mesta, u koliko sati je angažovana Protivteroristička jedinica (PTJ), ko je komandovao akcijom, da li su policajci koji su prvi stigli u Medovinu morali da čekaju odobrenje da uzvrate vatru i onesposobe Borilovića koji je sejao smrt…

Mladen Gojun kazao je medijima da smatra da treba razlikovati ubilački pohod i talačku krizu, te da se na Cetinju desilo ovo prvo i da zbog toga policajci na terenu nije trebalo da čekaju nikakvo odobrenje za pucanje.

- Ako se policajac nađe u sličnoj situaciji, bez obzira da li je u civilu ili uniformi, nema zahteva ni čekanja odobrenja za pucanje. I u bivšoj državi (SFR Jugoslaviji), a i sad u svakoj, zakonom o unutrašnjim poslovima i pravilnikom o postupanju i upotrebi vatrenog oružja, rešena je zaštita života i imovine ljudi. Dakle, zakonom je regulisano da se može u tim situacijama upotrebiti vatreno oružje, i to od zastrašivanja, pa dalje. Međutim, ako je, kao u ovom slučaju, već došlo do stradanja ljudi, tu, po mom dubokom uverenju i iskustvu, nema puno razmišljanja, niti traženja odobrenja – morate sprečiti osobu u daljem ubilačkom pohodu - rekao je.

Objašnjava da se u Cetinju dogodio "ubilački pohod" i da policija u toj situaciji nije morala da pregovara.

- U tim situacijama nema se šta čekati. On sigurno nije u jednom trenutku prestao da puca. Koliko sam shvatio, najpre je ubio jednu majku i njenu decu, pa onda krenuo dalje… Ne znam koliko je trajalo, ali u takvom pohodu, prema mom mišljenju, nema puno razmišljanja - ocenio je.

Komentarišući navode UP da su policajci ispalili 20 projektila u pravcu Borilovića, kako bi ga onesposobili, on pita da li su s toliko ispaljenih hitaca postigli ikakav efekat.

- Shvatio sam da ga je ustrelio jedan građanin. Ne znam kakvi su zakonski okviri, ali po meni, kad je građanin procenio da može doći do daljeg ubijanja ljudi, proradio je instikt za preživljavanje i reakcija - kazao je.

Slavica Radovanović rekla je da je policija u situacijama poput prekjučerašnje na Cetinju, "gde imamo veliki tragični ishod", trebalo da u prvih sat ili dva nakon događaja, predstavi građanima barem okvirne informacije.

- O osobi koja je izvršila ubistva, da pojasni da li je imala veze s porodičnim nasiljem i sl. Dakle, da iznese neku genezu slučaja, ali i da objasni da li je lice koje je izvršilo zločine posedovalo oružje u legalnom posedu. Policija bi u što kraćem roku trebalo da pribavi podatke i iznese opšte informacije, jer događaj izaziva uznemirenje javnosti - navela je ona.

Policija to prekjuče nije učinila, već se oglasila tek nekoliko sati nakon masakra. Najviši državni zvaničnici su putem društvenih mreža obaveštavali da se desila tragedija, bez iznošenja ikakvih detalja o tome što se dogodilo, a javnost je o događaju bila obaveštena samo iz medija koji su imali pristup jedino nezvaničnim informacijama.

Iz UP su objasnili da nisu izlazili sa saopštenjima za javnost iz "objektivnih razloga", odnosno sve dok nesumnjivo nisu bile utvrđene činjenice i posledice u ovom, za crnogorske okolnosti, nezapamćenom slučaju.

- Verujemo i da je to bio jedini odgovoran pristup, a posebno imajući u vidu da bi objavljivanje bilo kakvih nedovoljno proverenih informacija, a takvih je, imajući u vidu osobenost okolnosti, bilo mnogo i mogle su voditi negativnim posledicama.

Na društvenim mrežama se, u međuvremenu, proširio veliki broj dezinformacija u kojima se spekulisalo o motivima zločina, broju i identitetu nastradalih…

Odgovarajući na pitanje da li je UP pogrešila što odmah nije istupila sa saopštenjem, Radovanović je kazala da je "pogrešila" malo preteška reč, ali da policija treba da obaveštava građane o ovakvim događajima i da ne treba da čeka nekoliko sati da se oglasi.

- Jer je vladalo veliko uznemirenje. Ovakvi slučajevi ne dešavaju se stalno… Policija služi za to da građanima u ovakvim prilikama pruži informacije, kako ne bi došlo do dezinformacija i ne znam čega već - pojasnila je.

Nije mogla da odgovori na pitanje da li je policija, da je promptno obavestila javnost šta se dešava na Cetinju, potencijalno mogla upozorenjem da spasi neke živote.

- Ne znam šta da vam kažem… Ako je policija imala informaciju da se nešto dogodilo u porodičnoj kući i da postoji opasnost da će lice povrediti i druge ljude, ona je trebalo odmah da dođe na mesto događaja i proba da obezbedi prostor da ne bi došlo do daljih težih posledica. Ako je pak lice izašlo iz kuće i niko nije prijavio da je pucalo – a to su kratki vremenski periodi – a policija dok dođe, a nema informaciju… Ne mogu da odgovorim i stavim sve na teret policiji, rekla je ona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.