Mrkšić prebačen u zatvor u Portugaliji

Izvor: RTS, 17.Avg.2012, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkšić prebačen u zatvor u Portugaliji

Mile Mrkšić prebačen u Potugaliju na izdržavanje 20-godišnje kazne zatvora. Mrkšić osuđen zbog zločina nad nesrpskim zatvorenicima na farmi Ovčara kod Vukovara 1991. godine.

Haški osuđenik Mile Mrkšić prebačen je u Portugaliju gde će izdržavati 20-godišnju kaznu zatvora, na koju ga je osudio Međunarodni tribunal zbog zločina nad nesrpskim zatvorenicima na farmi Ovčara kod Vukovara 1991. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine, saopštio taj sud.

Mrkšić je osuđen 27. septembra 2007. godine na 20 godina zatvora, a na izdržavanje kazne u Portugaliju prebačen je juče.

Sudsko veće je proglasilo Mrkšića krivim za pomaganje i podržavanje ubistva, mučenja i okrutnog postupanja prema ratnim zarobljenicima na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara, 20. novembra 1991. godine.

Lica osuđena u Tribunalu ne služe kaznu u pritvorskoj jedinici Tribunala, podseća se u saopštenju suda i dodaje da oni kazne služe izvan Holandije u nekoj od država sa kojima je Tribunal potpisao sporazum o služenju kazni. Do danas tribunal ima takve sporazume sa 17 država.

Predsednik Tribunala je 26. januara doneo odluku o tome da Mrkšić služi kaznu u Portugaliji. On je prvi haški osuđenik koji je prebačen u Portugaliju, navodi se u saopštenju Haškog tribunala.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.