Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Sep.2020, 19:51

Ministarstvo: Javna rasprava o izgradnji Kolubare B prekinuta zbog opstrukcije RERI

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da je javni uvid u prostorni plan TE "Кolubara B" prekinut zbog opstrukcije predstavnika nevladine organizacije Institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu - RERI iz Beograda.

Ova nevladina organizacija je ranije danas saopštila da je javna rasprava prekinuta bez obrazloženja, tako što su predstavnici Ministarstva napustili salu Skupštine opštine Lazarevac.

U saopštenju ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << navodi se da je javna rasprava prekinuta zbog RERI koji su "svojim opstrukcijama onemogućili predstavnike nadležnih institucija da odgovore na sve pojedinačne primedbe građana podnete u toku javnog uvida, što je dovelo do prekida sednice".

Prema navodima ministarstva, predstavnici RERI zahtevali su da u salu uđe više ljudi nego što je dozvoljeno propisima u uslovima epidemije kovid-19, a takođe su ometali rad komisije, iznosili zahteve suprotne procedurama javnog uvida, kao i "lažne optužbe na rad komisije".

"Javni uvid, koji predstavlja priliku da se učešćem javnosti u postupku pripreme, koordinacije i praćenja izrade planskih dokumenata, ovi dokumenti poboljšaju, ovom prilikom je zloupotrebljen od jedne nevladine organizacije", navodi se u saopštenju ministarstva.

RERI je ranije danas saopštila da su predstavnici Ministarstva napustili salu SO Lazarevac posle sat vremena rasprave o proceduralnim pitanjima bez ikakvog obrazloženja, i "nakon insistiranja predstavnika zainteresovane javnosti da im se pokaže zapisnik, koji niko nije vodio".

RERI je u saopštenju naveo i da je izgradnja nove termoelektrane Kolubara B, koju finansiraju kineski investitori, od samog početka praćena nezakonitim postupanjem javnih vlasti, skrivanjem informacija od građana i uskraćivanjem prava javnosti da učestvuje u procesu donošenja odluka.
Pogledaj vesti o: Kolubara

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RERI demantovao MIGS: Tvrdnje RERI-ja su tačne i proverljive 

Izvor: Danas, 14.Sep.2020

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) demantovao je saopštenje Ministarsva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u vezi sa događajima na javnoj sednici komisije za planove u Lazarevcu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.