Ministar davao nedokumentovane odgovore

Izvor: Studio B, 13.Feb.2015, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar davao "nedokumentovane odgovore"

Uprkos na zakonu zasnovanom zahtevu zaštitnika građana da mu Ministarstvo odbrane dostavi "dokumentovane odgovore" na pitanja od značaja za postupak koji vodi, ministar odbrane je odgovorio na paušalan način, ocenio je zaštitnik građana Saša Janković.

Uprkos na zakonu zasnovanom zahtevu zaštitnika građana da mu Ministarstvo odbrane dostavi "dokumentovane odgovore" na pitanja od značaja za postupak koji vodi, ministar odbrane Bratislav Gašić je odgovorio na paušalan >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << način, bez ijednog jedinog dokumenta koji potvrđuje navode iz odgovora, ocenio je zaštitnik građana Saša Janković.

 

 Nedokumentovani odgovori ministra odbrane na pitanja o angažovanju pripadnika vojske i Vojnobezbednosne agencije tokom i posle incidenta na dan Parade ponosa su do te mere suprotni dokumentaciji koju je Zaštitniku građana dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali i notornim - svima poznatim činjenicama, da se može govoriti o podsmevanju pravnom poretku i zdravom razumu, smatra Janković.

 

Janković je naveo da mu je Gašić u odgovoru napisao da na Dan parade "na uglu ulica Svetozara Markovića i Resavske nije bio formiran nikakav kordon pripadnika Žandarmerije", uprkos tome što postoje zvanične odluke i detaljni planovi angažovanja policijskih snaga na svakom mestu tokom Parade, pa i na mestu gde se incident desio.

 

Tvrdnja ministra ne samo da protivreči dokumentima MUP, već i iskustvu svih građana koji su tuda prošli, te ministar očekuje da građani ne veruju ni svojim očima, ukazao je Janković.

 

Ministar Gašić, čak, govori o nepostojećem mestu, jer svaki Beograđanin zna, a ostali građani to mogu proveriti pogledom na mapu, da su ulice Svetozara Markovića i Resavska paralelne i ne formiraju nikakav ugao, dodao je Janković.

 

Navodeći zamerke na odgovore koje je dobio od Gašića, Janković je rekao da nije tačna ni njegova tvrdnja da pripadnici Vojno-bezbednosne agencije posle incidenta nisu razgovarali sa svedocima.

 

Ne samo da izveštaj Sektora unutrašnje kontrole MUP konstatuje da su građani pripadnicima policije, kada su po nalogu tužioca vršili predistražne radnje, rekli da su ih već ispitali pripadnici VBA i navodi podatke tih građana, već je ministar Gašić smetnuo sa uma da je na sednici Odbora za kontrolu službi bezbednosti rekao da je lično on doneo odluku o formiranju mešovitog tima koji je prikupljao podatke i izjave o slučaju, rekao je Janković.

 

On je naveo da Gašić tvrdi da su dvojica pripadnika Vojne policije bili na "primerenoj distanci od civila" i da su, u skladu sa pravilom službe i Kodeksom časti pripadnika VS, zaštitili život i zdravlje dvojici civila, "kao i bilo kom građaninu" koji bi se tu zatekao.

 

Ministar Gašić tvrdi da su dvojica vojnih policajaca bili na zadatku "prethodnice obezbeđenja". To je u suprotnosti kako sa krivičnom prijavom koju je nadležno tužilaštvo prihvatilo, tako i sa razumom, smatra Janković.

 

On je naveo da je činjenica da u krivičnoj prijavi Sektora unutrašnje kontrole, koju je nadležno tužilaštvo prihvatilo, stoji da su vojni policajci bili na zadatku "da obezbeđuju prethodnicu obezbeđenja predsednika Vlade RS, odnosno da izvrše pripremu njegovog dolaska u Krunska ulicu".

 

Ministar Gašić, međutim, kako je naveo Janković, piše da "ne postoji nikakvo vojno obezbeđenje prethodnice obezbeđenja", već su vojni policajci bili na zadatku "u svojstvu prethodnice neposrednog obezbeđenja predsednika Vlade RS".

 

Prethodnica neposrednog obezbeđenja morala bi da znači da za njom idu neposredno obezbeđenje i štićena ličnost, a opštepoznato je da predsednik Vlade u tom momentu niti je bio u gradu, niti je trebalo da prođe tuda, niti je prošao, niti bi bilo koji profesionalac ili laik dopustio da najugroženija ličnost u zemlji šeta po obodu policijskog zaštitnog obruča u momentu kada se strahuje od nasilja na ulicama, ukazao je Janković.

 

Janković je ocenio da nisu tačne ni Gašićeve tvrdnje da nije bilo potrebe za koordinacijom aktivnosti vojske i policije na obezbeđivanju štićene ličnosti.

 

Ministar tvrdi i da nije nepravilno, to jest da ne postoje podaci, a ni propisi, koji zahtevaju profesionalnu distancu između pripadnika obezbeđenja i štićene ličnosti. Tvrdi i da pištolj koji je ispao pripadniku Kobri nije imao metak u cevi. Izveštaji i izjave sa lica mesta koje je Zaštitniku građana dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrde drugačije, ukazao je Janković.

 

Janković je rekao da je u skladu sa zakonom želeo da uzme izjave od pripadnika Vojne policije koji su učestvovali u incidentu, ali je dodao da je ministar odbio da mu dostavi kontakt podatke, pozivajući se na "važeće procesne zakone" koji zahtevaju da oni budu pozvani "preko pretpostavljene komande, jedinice ili ustanove.

 

Međutim, procesni zakon koji reguliše postupak pred Zaštitnikom građana je Zakon o Zaštitniku građana, a ne Zakon o krivičnom postupku, objasnio je Janković.

 

Janković je naveo da Gašić tvrdi i da vojna policija obezbeđuje predsednika Vlade Srbije kao bivšeg ministra odbrane na osnovu Zakona o Vojsci Srbije i Uredbe o određivanju poslova bezbednosne zaštite određenih lica i objekata, kao i na osnovu Zakona o Vojnobezbednosnoj i Vojnoobaveštajnoj agenciji.

 

Opštepoznato je da predsednik Vlade nije i ne može biti funkcioner u sastavu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. I ostale odredbe propisa koje navodi ministar Gašić mogu se na sličan način analizirati i utvrditi njihova nepravilna primena u datom slučaju, smatra Janković.

 

Janković je rekao da nije tačna ni tvrdnja Gašića da mu je neophodna "saglasnost" tužilaštva da bi zaštitniku građana dostavio podatke iz istrage.

 

Odgovor ministra Gašića može se stručno osporiti i iz mnoštva dodatnih uglova. Količina nekompetentnosti i netačnosti u njemu je takva da se mora zaključiti samo jedno - ministar Gašić se podsmeva pravnom poretku Srbije, istini i inteligenciji građana i time najozbiljnije narušava ugled Ministarstva odbrane, zaključio je Janković u analizi objavljenoj na sajtu Zaštitnika građana.

 

 

 

 

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.