Mihajlovićeva: Više učiniti na sprečavanju dečjih brakova

Izvor: B92, 20.Nov.2017, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mihajlovićeva: Više učiniti na sprečavanju dečjih brakova

Beograd -- Mora se više uraditi na sprečavanju dečjih brakova, kaže povodom Svetskog dana deteta predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Osim toga, Mihajlovićeva je istakla i da zaštita i unapređenje prava deteta predstavljaju prioritet društva.

“Dečji brakovi predstavljaju ozbiljno kršenje prava deteta, čije posledice trpi celo društvo, a najviše devojčice, kao deo populacije pred kojim je budućnost", kaže potpredsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, podaci pokazuju da u Srbiji oko jedan odsto devojaka mlađih od 15 godina i sedam odsto mlađih od 18 godina stupi u brak.

“Dečji brakovi rasprostranjeniji su u ruralnim sredinama i među siromašnima, a posebno u romskoj populaciji gde čak 17 odsto mlađih od 15, odnosno 57 odsto devojčica mladih od 18 stupa u brak”, saopštila je Kancelarija potpredsednice Vlade.

Ona navodi da je odgovornost celog društva “da ne dozvolimo da devojčice budu žrtve patrijarhalnih normi i rodnih stereotipa, već da zajedno radimo na tome da ovaj problem bude vidljiviji, da menjamo ukorenjene patrijarhalne stavove i da ulaganjem u njihovo zdravlje, obrazovanje i bezbednost omogućimo da devojčice ostvare svoj pun potencijal"

"Razvijenost jednog društva ne meri se samo snagom njegove privrede i modernim zakonima, već i po tome koliko mogućnosti ima svaki član društva, a posebno oni najranjiviji, medju kojima su svakako žene i devojčice, da budu ravnopravni članovi društva i da ostvare svoj pun potencijal”, ističe Mihajlovićeva.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Više učiniti na sprečavanju dečjih brakova

Izvor: RTS, 20.Nov.2017

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, izjavila je, povodom Svetskog dana deteta, da zaštita i unapređenje prava deteta predstavljaju prioritet društva i da se mora uraditi više na sprečavanju dečjih brakova, kao jednog od...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.