Mesić: Srbiju niko ne pritiska da prizna Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2009, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesić: Srbiju niko ne pritiska da prizna Kosovo

ZAGREB - Srbiju niko ne pritiska da prizna Kosovo, čija je samostalnost za Hrvatsku nova realnost koju priznaje, izjavio je danas hrvatski predsednik Stjepan Mesić.

Mesić je, reagujući na kritike predsednika Srbije Borisa Tadića povodom nastupa zastupnika Hrvatske u raspravi o legalnosti secesije Kosova pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, rekao da Srbija nije imala kapaciteta da uspostaviti vlast na Kosovu, ali ni za dalje pregovore o tome, i da Tadićeve izjave nisu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mestu, prenela je Hrvatska televizija.

Hrvatski mediji preneli su Tadićevu izjavu da iznošenje neistinitih tvrdnji hrvatskih predstavnika u Međunarodnom sudu pravde predstavlja mešanje u unutrašnje stvari Srbije i da nastupi hrvatskih političara kvare odnose dva suseda.

"Jutarnji list" je objavio tekst u kome se ističe da je Hrvatska pred Međunarodnim sudom u Hagu, zastupajući pravo Kosova na nezavisnost, između ostalog, "vraćala dug" SAD koje su rešile problem slovenačke blokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz hrvatskog državnog vrha, list je naveo da su Vašington i Brisel pomogli u deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora, što joj omogućava skoro siguran ulazak u EU 2012.

SAD nisu kritikovale Hrvatsku posle nedavnog nepovoljnog izveštaja Serža Bramerca u UN o saradnji s Haškim sudom, već su pohvaljeni hrvatski napori pred okončanje pregovora s EU.

SAD su insistirale da u procesu u Hagu učestvuje i jedna zemlja bivše Jugoslavije, a Hrvatska je bila najpodobnija za to, citirao je list neimenovanog zvaničnika, dodajući da je odluka o hrvatskom učešću usaglašena na najvišem državnom nivou, između predsednika Mesića i premijerke Jadranke Kosor.

Učešće Hrvatske na raspravi neće poboljšati, ali ni dramatično pogoršati odnose sa Srbijom, ali će joj pomoći u mnogim važnim zemljama, pogotovo u završnici pregovora o EU, piše list i podseća da su i prema Srbiji učinjeni pozitivni koraci - ukinute su vize za zemlje Šengena i dodatno podstaknuto njeno približavanje EU.

"Vojvodina s ovim slučajem nema ništa, niti Hrvatska na bilo koji način zagovara nešto u vezi s Vojvodinom, što bi uznemirilo ili destabiliziralo Srbiju", piše list, povodom izjava pojedinih političari u Srbiji da u toj argumentaciji Zagreba oko Kosova vide i pozive za otcepljenje Vojvodine, koja je u SFRJ imala isti status kao i Kosovo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija bez pritiska da prizna Kosovo

Izvor: Vesti-online.com, 11.Dec.2009

Srbiju niko ne pritiska da prizna Kosovo, čija je samostalnost za Hrvatsku nova realnost koju priznaje, izjavio je danas hrvatski predsednik Stjepan Mesić...Mesić je, reagujući na kritike predsednika Srbije Borisa Tadića povodom nastupa zastupnika Hrvatske u raspravi o legalnosti secesije Kosova...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.