Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2012, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Martovsko nasilje ostavilo veliki trag na kosovske Srbe

BEOGRAD -

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas povodom osmogodišnjice martovskog nasilja u pokrajini da je tadašnje nasilje Albanaca ostavilo velik trag na srpsku zajednicu na Kosovu.

Ivanović je u izjavi Tanjugu ocenio da je martovsko nasilje 2004. godine dovelo do nesigurnosti Srba na ovom području i pokazalo da zbog neprincipijelnosti međunarodne zajednice Srbi mogu računati samo na sebe i Republiku Srbiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

On je podsetio da Kfor nije uspeo da zaštite malobrojne Srbe u enklavama.

"Ono što posebno brine jeste da se međunarodna zajednica u tom teškom trenutku nije najbolje pokazala pa je već postojeće nepoverenje Srba u međunarodnu zajednicu na taj način samo pojačano", rekao je Ivanović.

U talasu nasilja na KiM 17. i 18. marta 2004. godine ubijeno je 19 osoba, od toga osam Srba, a proterano više od 4.000 Srba i drugih nealbanaca.

Porušeno je i zapaljeno oko 900 kuća i 35 pravoslavnih crkava i manastira, uključujući srednjovekovne svetinje, poput Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, iz 14. veka.

Povređene su 954 osobe, među njima i desetine pripadnika međunarodnih snaga a uništena su 72 vozila Ujedinjenih nacija.

Etnički je očišćeno šest gradova i devet sela, spaljen je manastir Devič kod Srbice, oskrnavljena su mnoga groblja na Kosovu i Metohiji, a u crkvama je nestao ili oštećen veliki broj vrednih ikona i drugih crkvenih relikvija.

Povod za pogrom bila je kampanja albanskih medija u kojoj su lokalni Srbi optuženi da su psima naterali preko reke Ibar šest albanskih dečaka iz sela Čabar kod Zubinog Potoka i tako trojicu oterali u smrt, a istraga UNMIK policije kasnije je utvrdila da su albanske optužbe lažne.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tačijeva izjava preteća

Izvor: Beta Video, 16.Mar.2012

BEOGRAD – Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović: Tačijeva izjava preteća (CH 1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

"Martovsko nasilje ostavilo traga na Srbe"

Izvor: Vesti-online.com, 17.Mar.2012, 14:26

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je martovsko nasilje Albanaca pre osam godina ostavilo veliki trag na srpsku zajednicu...Ivanović je ocenio da je martovsko nasilje 2004. godine dovelo do nesigurnosti Srba na ovom području i pokazalo da, zbog neprincipijelnosti...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.