Malović o reformi pravosuđa: Ni reizbor, ni lustracija - ni čistka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malović o reformi pravosuđa: Ni reizbor, ni lustracija - ni čistka

BEOGRAD - Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da u zakonima o reformi pravosuđa ne postoje ni reizbor, ni lustracija, već isključivo opšti izbor i da nije u pitanju čistka sudija

U intervjuu današnjim "Novostima", ona tvrdi da ni u jednom delu zakona ne postoji ni reizbor, ni lustracija, već isključivo - opšti izbor.

"Dva su razloga za to. Prvo, Ustav kaže da će se u roku od godinu dana izvršiti izbor za sve sudove u Srbiji. Drugo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << paketom pravosudnih zakona predviđa se potpuna reorganizacija pravosuđa u Srbiji. Znači, nijedan sud koji danas postoji, neće egzistirati od 1. januara 2010", objasnila je ministarka pravde.

Ona je naglasila da nije u pitanju nikakva čistka.

"Što se tiče ustavnosti zakona, jedan jedini merodavni organ u zemlji o tome odlučuje, a to je Ustavni sud Srbije. Do sada niko nije podneo zahtev za ocenu ustavnosti člana 7, stava 2 Zakona o sprovođenju Ustava, koji upravo govori o postojanju opšteg izbora", istakla je Malovićeva.

Ona je poručila da će Ministarstvo pravde, ukoliko takva inicijativa, posle usvajanja zakona, bude pokrenuta, šta god bude odlučio Ustavni sud, tu odluku poštovati.

Kako je rekla, reforme koje ovi zakoni predviđaju su radikalne.

"Znam da se ljudi generalno plaše reformi i novina. Ali, mi smo spremni da te reforme branimo i pokazaćemo da će se od 1. januara 2010. stvoriti baza da pravosuđe radi efikasnije", istakla je Malovićeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.