Mali: Besplatan vaj-faj u vozilima GSP do kraja godine

Izvor: Prva.rs, 13.Feb.2015, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali: Besplatan vaj-faj u vozilima GSP do kraja godine

Mali je novinarima u GSP-u, rekao da je rok završetka procesa uvođenja video-nadzora šest meseci od kada bude izabrana kompanija koja će raditi taj posao. "Do 26. februara ćemo, ukoliko ne bude žalbi, imati konačan završetak te javne nabavke i očekujem da ćemo do tada imati izabranu kompaniju koja će krenuti u uvođene video nadzora u sva vozila javnog gradskog preduzeća", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, u gradskom budžetu je za tu namenu obezbeđeno 125 miliona dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << a ponude koje su pristigle su niže od toga.

Gradonačelnik je najavio i da će do kraja godine biti uveden besplatan vaj-faj u sva vozila javnog prevoza, a, kako je rekao, do sada je počeo probni rad u jednom vozilu.

Sistem, kako je objasnio, podrazumeva da 32 putnika u isto vreme mogu besplatno da budu na internetu, što je "lepa novina koju nema mnogo gradova u svetu i po kojoj će, između ostalog, Beograd biti prepoznatljiv". "Treba nam nekoliko sedmica da vidimo kako to radi, a čim završimo probni period, ukoliko budemo zadovoljni rezultatima, trebalo bi da pokrenemo i javnu nabavku", rekao je Mali.

On nije mogao da precizira koliko će uvođenje vaj-faja koštati, jer je u toku probni rad, pa će se više znati kada bude urađen projekat i kada se bude videlo koliko koštaju pojedini vaj-faj uređaji, kako funkcionišu i kada se definiše koji su najbolji za vozila u gradskom saobraćaju.

NOVI AUTOBUSI ZA POBOLJŠANJE KVALITETA PREVOZA

Mali je najavio je da će Beograd nabaviti 50 novih standardnih dizel autobusa, ali i pet električnih, kako bi bio poboljšan kvaliteta prevoza u glavnom gradu. "Našli smo prostora u budžetu, da ove godine, prvi put posle tri ili četri godine, naručimo 50 novih autobusa. Oni će sigurno doprineti kvalitetu prevoza, a smatram da su i simbol promena koje hoćemo da sprovedemo, kako bi GSP u što kraćem periodu postavili na noge", rekao je Mali novinarima.

Kako je precizirao, javni poziv za nabavku 50 autobusa treba da izađe do kraja februara.

Kada je reč o električnim autobusima, Mali je rekao da je želja nadležnih da kupe pet takvih modela, dužine do osam metara kako bi bila formirana linija koja će imati samo takva vozila i biti vezana za centar grada. 

Time se, istakao je Mali, daje doprinos zaštiti životne sredine i pokazuje kako se može smanjiti zagrađenje, a time i poboljšati zdravlje ljudi.

Mali se osvrnuo i na današnju donaciju švajcarske vlade i grada Bazela koji će Beogradu pokloniti 28 tramvaja i 10 prikolica, a što će, kako smatra, zajedno sa autobusima koje će grad nabaviti, znatno poboljšati kvalitet saobraćaja u gradu.

BEOGRAD DOBIJA 28 TRAMVAJA I 10 PRIKOLICA OD BAZELA

Grad Beograd dobiće 28 tramvaja i 10 prikolica kao donaciju švajcarske vlade i grada Bazela, a ta vozila bi u prestonicu Srbije trebalo da stignu krajem ove i početkom sledeće godine, rečeno je danas nakon potpisivanja Ugovora kojim se reguliše to pitanje.

Naime, gradonačelnik Siniša Mali, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju za Srbiju Izabel Peri i direktor GSP "Beograd" Željko Milković potpisali su Prvu izmenu Ugovora o finansijskoj pomoći za preuzimanje polovnih tramvaja za grad Beograd, koja podrazumeva donaciju dodatnih vozila GSP-u.

Mali je, nakon potpisivanja, rekao novinarima da donacija predstavlja deo projekta koji je započet 2001. godine i na osnovu koga je Beograd od Bazela, do sada dobio 74 vozne jedinice, kao i znacajnu količinu rezervnih delova. 

Gradonačelnik je podvukao da će se, zahvaljujući najnovijoj donaciji, oko 30 odsto tramvajskog saobraćaja u Beogradu obavljati vozilima koja je donirao Bazel. "Ti tramvaji su se pokazali kao veoma pouzdani i građani ih vole, tako da ćemo sa te strane imati kvalitetnu uslugu", rekao je Mali koji je zahvalio švajcarskoj vladi, Bazelu i njegovim građanima na donaciji.

Peri je rekla da se tramvaji smatraju energetski najefikasnijim prevoznim sredstvom i da su neškodljivi po životnu sredinu, dodajući da su švajcarski tramvaji dugog veka i manje skloni kvarovima, čime doprinose unapređenju efikasnosti i bezbednosti prevoza u Beogradu. "U poslednjih 15 godina Vlada Švajcarske je za potrebe ovog projekata izdvojila 4,2 miliona švajcarskih franaka", rekla je Peri i dodala da je osim donacije tramvaja, pomoć uključila remonte tramvaje, donaciju rezervnih delova, obuke vozača...

Ona je najavila da će gradonačelnik Bazela posetiti Beograd tokom Beogradskog plesnog festivala, a jedan od ciljeva posete je da vidi i kako napreduje projekat donacije.

Peri je građanima Beograda poželela lepu vožnju švajcarskim tramvajima i izrazila nadu da će oni postati jedan od simbola srpske prestonice.

Potpisivanju Ugovora su prisustvovali gradski menadžer Goran Vesić i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.

Prethodno su gradonačelnik, Vesić i Milosavljević imali radni sastanak sa rukovodstvom GSP-a.

Kako je objasnio Mali, time je nastavljena praksa koja je počela prošle sedmice, po kojoj će nedeljno obilaziti po jedno gradsko preduzeće i sa rukovodstvom razgovarati o planovima, problemima... "Gradsko saobraćajno preduzeće ima velikih finansijskih problema i još u julu prošle godine smo usvojili plan konsolidacije GSP-a koji se trenutno primenjuje, a koji je vezan za smanjenje troškova i povećanje efikasnosti poslovanja", podsetio je Mali.

On je najavio da će sledeće sedmice razgovarati sa rukovodstvom Gradskih pijaca.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Mali: Do kraja godine besplatan Wi-Fi u gradskom prevozu

Izvor: B92, 13.Feb.2015

Gradonačelnik je najavio i da će do kraja godine biti uveden besplatan Wi-Fi u sva vozila javnog prevoza...Foto: Tsahi Levent-Levi / Flickr.com..Sistem, kako je objasnio, podrazumeva da 32 putnika u isto vreme mogu besplatno da budu na internetu, što je "lepa novina koju nema mnogo gradova u svetu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.