Makedonija podeljena  za i protiv albanskog jezika

Izvor: B92, 15.Mar.2018, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija podeljena " "za" i "protiv" albanskog jezika

Skoplje -- Predsednik makedonskog parlamenta Taljat Džaferi izjavio je da će predsednik Đorđe Ivanov prekršiti Ustav ukoliko ne potpiše Zakon o upotrebi jezika.

Tim zakonom se albanski jezik uvodi kao drugi zvanični jezik u Makedoniji.

Makedonska skupština sinoć je usvojila u veoma napetoj atmosferi, drugi put, Zakon o primeni jezika, za koji je glasalo 64 poslanika.

Za malo je izbegnut fizički sukob predsednika makedonskog parlamenta Taljata Džaferija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i doskorašnjeg lidera VMRO-DPMNE i bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Ivanov je najavio da neće potpisati Zakon o upotrebi jezika ni nakon njegovog drugog usvajanja u parlamentu, jer smatra da je protivustavan.

“Ovaj zakon je izraz tiranije parlamentarne većine u odnosu na većinu građana Makedonije. Većina ljudi nikada nisu glasali, niti bi glasali za politički program koji obezbeđuje takav zakon neustavnim, antidržavnim i štetnim. Takav nepravedan zakon ne zaslužuje da se zove zakon“, rekao je Ivanov.

Džaferi međutim, nije želeo da komentariše šta će se dogoditi ukoliko Ivanov ne potpiše zakon.

“Član 75 Ustava Republike Makedonije je jasan i kaže da ako većina glasova od ukupnog broja poslanika glasa, što je slučaj sa ovim zakonom, predsednik je u obavezi da potpiše ukaz o njegovom proglašenju. Ukoliko to ne učini, krši Ustav“, naveo je Džaferi.

Na sve ovo premijer Makedonije kaže da nema razumnog opravdanja za blokadu političkih procesa ili institucija.

“Vreme je da preuzmemo odgovornost, za koju su nas građani ovlastili. Vreme je za reforme i ekonomiju. Vreme je za razvoj Makedonije, u interesu svih građana“, rekao je premijer Zoran Zaev.

Zakonom o jezicima, koju je juče popodne po drugi put izglasalo Sobranje Makedonije, proširuje se upotreba jezika koji govori više od 20 odsto stanovnika, odnosno albanskog, na institucije na celoj teritoriji države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.