MALA MARIJA UBIJENA U PUCNJAVI U ŠKOLI: Devojčica ušla na čas biologije i OPALILA RAFAL po drugarima! Oružje je poput dečaka-ubice iz Ribnikara UZELA OD OCA

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2024, 13:09

MALA MARIJA UBIJENA U PUCNJAVI U ŠKOLI: Devojčica ušla na čas biologije i OPALILA RAFAL po drugarima! Oružje je poput dečaka-ubice iz "Ribnikara" UZELA OD OCA

Učenica škole u ruskom gradu Brjansku ubila je drugu učenicu i nekoliko ih ranila vatrenim oružjem, pre nego što je izvršila samoubistvo. Ovaj napad u Rusiji užasno podseća na masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" zbog jedne činjenice.

Devojčica Marija N. je bila ubijena, a još četiri dečaka su bila ranjena u školi u Brjansku, kada je devojčica iz njihovog odeljenja ušla ujutru na čas i počela da puca. Nakon krvavog pira, učenica osmog razreda, identifikovana kao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Alina A. (14), izvršila je samoubistvo.

Sve se odigralo sedmog decembra oko 9.15 časova po lokalnom vremenu. Prema navodima medija, Alina je ušla u školu i popela se na 4. sprat do svoje učionice. U toku je bio čas biologije, a Alina je, kako se tada navodilo, otvorila vrata i počela da puca na svoje drugove iz razreda.

Prve informacije su bile da je dvoje dece ranjeno, naknadno je saopšteno je da je broj povređenih porastao na šest. Onda je stigla vest da je devojčica koja je izvela napad izvršila samoubistvo. Potom su ruski mediji javili da je povredama podlegla učenica Marija N., a da su četiri dečaka bila ranjena.

Odmah nakon pucnjave svi đaci su bili evakuisani iz škole, a čitavo područje je bilo blokirala policija.

Motiv za napad i dalje nije bio poznat, a spekulisalo se da je devojčica pištolj uzela od oca.

Nakon strašnog događaja u Brjansku, Rusiji, gde je učenica osmog razreda, identifikovana kao Alina A. (14), izvršila samoubistvo nakon što je ubila svoju drugaricu Mariju N. i ranila još četiri dečaka i previše podseća na tragediju u Ribnikaru.

Podsećamo, tada je dečak-ubica u OŠ "Vladislav Ribnikar" uleteo naoružan u zgradu u 8.40 sati. Sa vrata škole je upucao radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića, koji je ubrzo podlegao povredama. Dečak se onda ustremio na tri učenice koje je ubio.

Krvavi pir je nastavio u kabinetu istorije gde je čas imalo njegovo odeljenje VII/2. Ranio je nastavnicu istorije, a onda je otvorio vatru na drugove. Ubio je u prvi mah petoro učenika, a šestoro ranio.

Na nesreću, još jedna učenica OŠ "Vladislav Ribnikar" je nakon 12 dana borbe podlegla povredama, čime je broj žrtava povećan na deset.

Obe tragedije dele nekoliko ključnih sličnosti. Jedna od njih je činjenica da su obe ubice koristile oružje koje su prethodno bile u posedu njihovih roditelja. Ovo naglašava ozbiljne propuste u načinu na koji se oružje čuva u domaćinstvima i podstiče na razmišljanje o odgovornosti roditelja u vezi sa posedovanjem oružja.

Paralela s jezivim ubistvom može se povući i zbog činjenice da su oba strašna zločina počinjena u školi od strane učenika koji su pohađali isti objekat.

U oba slučaja, prisustvo oružja u domaćinstvu omogućilo je mladim počiniocima pristup sredstvu za izvršenje zločina.

Tragedije u Brjansku, Rusiji, i Ribnikaru, jasno pokazuju duboke propuste u sistemu i potrebu za hitnim delovanjem kako bi se sprečili slični incidenti u budućnosti. Dostupnost oružja mladim licima, nedostatak adekvatnih mera kontrole i bezbednog skladištenja oružja.

Ovi događaji nas podsećaju na važnost obrazovanja o bezbednom korišćenju oružja, kao i na nužnost pružanja podrške učenicima u njihovom mentalnom zdravlju. Samo zajedničkim naporom društva, uz uvođenje strožih propisa i adekvatnih mera prevencije, možemo stvoriti sigurnije i podržavajuće okruženje za sve članove naše zajednice, posebno za mlade ljude koji su stub budućnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.