DEČAK-UBICA NE VIDI SEBE KAO PROBLEM Advokat žrtava izneo  JEZIVE DETALJE sa ispitivanja: Slike ne mogu da izbacim iz glave

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Feb.2024, 10:05

"DEČAK-UBICA NE VIDI SEBE KAO PROBLEM" Advokat žrtava izneo JEZIVE DETALJE sa ispitivanja: "Slike ne mogu da izbacim iz glave"

Advokat je prokomentarisao i to što će suđenje ocu i majci dečaka biti zatvoreno za javnost.

Dečak-ubica, učenik sedmog razreda, je tog 3. maja ušetao u OŠ "Vladislav Ribnikar", zatim je iz očevog pištolja ubio čuvara škole Dragana Vlahovića, sedam devojčica i jednog dečaka. Jedna devojčica je 15. maja u bolnici podlegla povredama i preminula i time je broj žrtava ove nezapamćene tragedije porastao na deset.

Stefan Ćorda, jedan od advokata koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zastupa roditelje ubijene dece u "Ribnikaru" istakao je jutros da se slaže sa tim da suđenje za javnost bude zatvoreno, jer kako ističe, ono što je imao prilike da vidi kada su u pitanju snimci i slike ubijene dece iz "Ribnikara" potreslo bi i svakoga.

- Suština je da se ne smeju nikakve informacije iznositi iz sudnice. Zakon predviđa da sudsko veće može da promeni svoju odluku i to samo u slučaju žalbe na presudu - objašnjava advokat Ćorda.

Navodi da javnost, inače, služi da bi se suđenje kontrolisalo, a ovoga puta je isključeno, da bi se zaštitili maloletnici.

- Nekima od roditelja u ovom slučaju dat je status svedoka. Oni ne smeju biti prisutni prilikom davanja iskaza okrivljene strane. Jer okrivljena strana ima pravo da govori neistinu i to jako uznemiri roditelje i nastane jedan opšti haos - objašnjava Ćorda.

Kako je istakao, snimci i slike koje je video iz "Ribnikara" jako su ga uznemirili.

- Te slike i taj video pucnjave, kada sam to gledao, a gledao sam svašta do sada, ja sam se lično uznemirio. Dva dana su mi se vraćale te scene. Mislim da u ovoj fazi sada, kada se predlažu dokazi, kada će biti predloženo neko veštačenje, u sudnici se otvore fotografije, video, dakle, pokaže se javno, podigne se, iz više uglova se gleda, vraća se. Znate, kada bi javnost bila uključena u to, to bi uznemirilo i odrasle građane, punoletne, a ne samo maloletne - kaže advokat Ćorda.

Navodi da najteži deo postupka tek sledi!

- Bio sam lično prisutan kada su ispitivali maloletnog ubicu. I mogu da vam kažem da je moj utisak o njemu i onoga što se dešava u javnosti potpuno različit. U javnosti je bila prisutna glorifikacija ubice, imali smo priče o tome šta on traži za rođendan... On ne vidi sebe kao problem. Prave žrtvu od same porodice... Stvorio se jedan balon, pritisak javnosti koji je bio ogroman, zato smatram da je dobro to što je privremeno isključena javnost - kaže advokat Ćorda.

Navodi da su oštećeni roditelji u dva parnična postupka za naknadu nematerijalne štete zbog smrti bliskog lica ispitani i da očekuje da sve što je rečeno tamo bude rečeno i na suđenju maloletnom ubici.

- Cela sudnica je plakala. To su najteži sporovi koji postoje, a ovde najteže tek sledi. Biće jedan rat sa veštačenjima. Majci dečaka ubice stavlja se na teret da je DNK ostao na delu oružanog metka, to će se tek osporavati balističkim veštačenjima. Roditelji su najgore preživeli, a sada će ponovo morati da prolaze kroz to, posebno će biti pogođeni odbranom - naveo je u "Jutro na Blic" advokat Stefan Ćorda.

Podsetimo, Viši sud u Beogradu isključio je javnost na suđenju roditeljima dečaka-ubice iz "OŠ" Vladislav Ribnikar, koji su negirali krivicu.

Suđenje roditeljima će se sada odvijati iza zatvorenih vrata i detalji o njegovom ishodu neće biti poznati sve do okončanja postupka.

Za dečakovu majku tužilaštvo je predložilo kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 meseci.

Otac je osumnjičen da je u periodu od godinu dana pre tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje vazdušnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom, te da gađa u mete. Tužilaštvo je predložilo kaznu do 12 godina zatvora.

(Srbija Danas/Blic)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.