Ljimaja i Apelacioni sud pustio za ratni zločin OVK

Izvor: Mondo, 15.Nov.2018, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljimaja i Apelacioni sud pustio za ratni zločin OVK

Apelacioni sud u Đakovici potvrdio je oslobađajuću presudu bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i aktuelnom zameniku premijera Kosova Fatmiru Ljimaju, optuženom za ratne zločine nad albanskim civilima 1998. godine.

Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Pozivajući se na navode Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN), portal KoSSev je preneo da je sud u sredu oslobodio Ljimaja optužbe da nije preduzeo razumne i potrebne mere kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sprečio ubistvo dva albanska civila u oktobru 1998. godine, kada je bio komandant OVK.

Apelacioni sud je utvrdio da na prvostepenom suđenju "nije predstavljen nijedan dokaz da je optuženi počinio krivično delo".

U martu ove godine, Osnovni sud u Đakovici oslobodio je Ljimaja optužbi u vezi sa ubistvom Ramiza Hodže i Seljmana Binišija.

Za ratne zločine Fatmira Ljimaja nema dokaza

Hodža i Biniši ubijeni su 2. oktobra 1998. godine u blizini sela Krvasari, a po navodima optužnice, Ljimaj je video tela žrtava i bio upoznat sa izvršenjem zločina.

Bivšem komandantu OVK i aktuelnom zameniku premijera Kosova već nekoliko puta se sudilo u prošlosti za ratne zločine ali je sud u svakom predmetu donosio oslobađajuću presudu.

U maju 2016. godine, Apelacioni sud na Kosovu potvrdio je odluku o oslobađanju Ljimaja i još devet boraca OVK optužbe za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u improvizovanom zatvoru u Klečki tokom 1998. i 1999. godine.

Nakon prethodnog suđenja u tribunalu UN u Hagu, Ljimaj je 2005. godine oslobođen optužbi za ratne zločine nad Srbima i Albancima osumnjičenim za saradnju sa Srbijom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Portal: Apelacioni sud u Đakovici potvrdio oslobađajuću presudu Ljimaju

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Nov.2018

Apelacioni sud u Đakovici potvrdio je oslobađajuću presudu bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i aktuelnom zameniku premijera Kosova Fatmiru Ljimaju, optuženom za ratne zločine nad albanskim civilima 1998. godine...Pozivajući se na navode Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.